vándorhús

2019.01.30. 14:00

Újraindulhat a hazai sertéshús export Szingapúrba

Újraindulhat a hazai sertéshús exportja Szingapúrba: a Kométa örül a döntésnek, a kaposvári cég az idén 20,7 milliárd forint export bevételt tervez.

Harsányi Miklós

A szingapúri Agro-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatósággal kötött megállapodásnak köszönhetően ismét lehetővé vált a magyar vállalatok számára a sertéshús és nem hőkezelt sertéshúskészítmények Szingapúrba szállítása, derült ki az Agrárminisztérium tájékoztatójából.

– Nagyon örülünk a hírnek, mert nagyon sok erőfeszítésünkbe került belépni erre a piacra – közölte Zab Gábor, a Kométa belföldi értékesítési igazgatója. – Különböző fagyasztott sertés húsokat, illetve készítményeket szállítottunk Szingapúrba. A készítmények közül elsősorban az olasz jellegű sonkák és a magyar szalámik bizonyultak sikeresnek. Sajnos közbeszólt az afrikai sertéspestis kitörése Magyarországon, melynek következtében tavaly áprilisban megtiltották a sertéshús és húskészítmények kivitelét Szingapúrba. Hongkong kivételével minden ázsiai ország bejelentette a tilalmat.

A szakember rámutatott: a tilalom mostani feloldása örömmel tölti el a céget, bár fel kell frissíteni a korábbi üzleti kapcsolataikat, s megpróbálják ott folytatni, ahol az afrikai sertéspestis magyarországi kitörése előtt abbahagyták. A tilalom előtt saját szervezésű kóstolókat rendeztek, ahol a meghívott importőrök elégedettek voltak a kaposvári termékek minőségével. Ezen kívül – hazánk szingapúri nagykövetségének köszönhetően – sikerült több eredményes kóstoltatót tartani, s részt vettek Orbán Viktor miniszterelnök szingapúri üzleti delegációján, melynek során további potenciális partnerekkel vették fel a kapcsolatot.

A kaposvári húsipari cégnél abban bíznak, hogy az ázsiai térségben más országok is engedményeket tesznek a magyar sertéshús és húskészítmények exportjával kapcsolatban. Az afrikai sertéspestis bejelentése előtt közel 40 országba exportált a Kométa, a korlátozások miatt hét piacot veszítettek el. A kaposvári húsipari vállalat az exportértékesítésből 2019-ben 20,7 milliárd forint árbevételt tervezett.

Szabad a pálya

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Bognár Lajos országos főállatorvos az első hazai afrikai sertéspestis eset megjelenése óta tárgyalt szingapúri kollégájával a hazai sertéshús export újraindításáról, közölte a szaktárca. Idén januárban főállatorvosi látogatásra került sor a távol-keleti országba, melynek során hazánk szingapúri nagykövetségének támogatásával megszületett a megállapodás a kiszállításokhoz szükséges feltételekről.

A döntés eredményeképp az afrikai sertéspestis vaddisznóállományban történő előfordulása esetén már nem az egész ország, hanem csak a kitöréssel érintett, illetve a korlátozás alatti területek kerülnek tiltólistára a szingapúri kiszállítások során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában