fejlesztés

2019.02.10. 11:30

A növekvő bevételből hegesztőrobotot is vásárolnak Somogyban

A vállalatok optimistán tekintenek 2019-re: ezt mutatja a K&H nagyvállalati növekedési index, ami megtörve az elmúlt egy év csökkenő trendjét felfelé mozdult, s jelenleg nyolc ponton áll.

Harsányi Miklós

– Optimista vagyok 2019-et tekintve, előreláthatóan a tavalyinál is erősebb évünk lesz – emelte ki Horváth Árpád, a kaposvári Kapos Atlas Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. – A múlt évet 4,9 milliárd forint árbevétellel zártuk: ez hét százalékkal jobb eredmény, mint amit 2017-ben elértünk. S 2019-ben 13 százalékos forgalomnövekedésre számítunk.

A kaposvári szakemberek építőipari gépekhez gyártanak vázelemeket, a termékek 99 százalékát német és francia piacra viszik. Mindjárt az év elején felpörgött az üzlet: naponta 2-3 kamiont indítanak. Horváth Árpád hangsúlyozta: a jelentős előrelépés alapja a beruházás. Az üzemcsarnok tetőzetét tavaly lecserélték, 2019-ben közel 75 millió forintért új targoncákat vásárolnak, s mintegy 200 millió forintot fordítanak az új CNC-gépek beszerzésére. Tervek szerint az üzemcsarnokban található darurendszert is fejlesztik, s korszerűsítik a szennyvíz-elvezető rendszert, összességében több mint 500 millió forintot hagytak jóvá beruházásra a kaposvári cégnél, ahol 315 dolgozót alkalmaznak.

A Kaposvári Villamossági Gyár 2019-ben közel 300 millió forintot fordít fejlesztésre: a gépek egy részét már megrendelték, s többek közt a hegesztőrobotot legkésőbb április végéig üzembe helyezik. Szalai Gyula igazgató azt mondta: üzletileg sikeres évet várnak, s legalább két százalékos forgalomnövekedést alapul véve 6,5 milliárd forint árbevételt terveznek.

Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke kifejtette: kedvező a gazdasági környezet, s ha a somogyi cégek megragadják a kínálkozó lehetőséget, akkor pályázati források bevonásával újabb lendületet kaphat az innovációs-műszaki beruházási program. – A nagy somogyi vállalkozások is minőségi terméket, szolgáltatást nyújtanak, termékeik zömét exportálják – hangsúlyozta. – A cégvezetők okosan teszik, ha a rendelkezésre álló forrásokat részben beruházásra költik, mivel ez jócskán hozzájárulhat a hosszú távú fejlődéshez. Egy dologról nem szabad megfeledkezni: a munkafolyamatokat, a szervezéssel kapcsolatos kérdéseket érdemes időről időre újra gondolni, s ha szükséges, akkor a hatékonyság érdekében indokolt tovább fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában