gazdálkodó önkormányzat

2019.06.17. 09:00

Beindul a szezon: uborkasorakozó a horvát piacra

Somogyi önkormányzatok és vállalkozók kötöttek még tavaly gazdasági együttműködést a Podravka vállalattal. A tervek szerint a megyében gazdálkodó termelők szolgáltatják a jövőben a savanyított uborka alapanyagát a horvát cégnek.

Góz Lilla

Somogyban nyolc önkormányzat, Somogyvár, Várda, Nagybajom, Somogyfajsz, Nemesdéd, Szőkedencs, Csákány és Mezőcsokonya csatlakozott a termesztési programhoz, valamint egy balatonújlaki és egy nemesvidi egyéni vállalkozó. Számukra a horvát vállalat biztosította a vetőmagot, valamint a termesztési feltételek megteremtéséhez is nagyban hozzájárultak.

– Ugye milyen szépek, ezekből lesz valami – mutatja büszkén az uborkapalántákat az egyik somogyvári közmunkás. Hencz Eszter harmadik éve dolgozik az önkormányzatnál. – Gazoljuk a palántákat és ütjük le a karókat, amelyekre háló kerül, erre fut majd fel az uborka – mondta Hencz Eszter.

Tizenegyen dolgoznak a somogyvári önkormányzati kertben, ahol többek között uborkát termesztenek csaknem fél hektáron. – Tavaly jött egy lehetőség, hogy a Podravka vállalat Magyarországon keresett uborkatermelőket – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. – A cégnél igazi sikertermék a savanyított uborka, de nem nagyon találnak horvát termelőket, akik biztosítanák az alapanyagot. Mi viszont szerettük volna kipróbálni egy újfajta növény termesztését. Egy támrendszert alakítottunk ki, amiben egy fóliával fedett bakhát készült, mely alatt öntözőszalag segíti a csepegtető öntözést – mutatta a polgármester a termesztési technológiát. Munkájukat egy diplomás mezőgazdász is segíti. Somogyváron bíznak abban, hogy sikeres lesz az első próbaév, akkor a jövőben növelnék területeiket, valamint nyitnának a lakosság felé is.

Nagybajomban is éltek a lehetőséggel, Czeferner Józsefné polgármestertől tudjuk, hogy egy hektáron tízezer uborka­tövet ültettek ki. – Nyáron a közmunkások mellett diákok is dolgoznak majd a kertben.

– Múlt héten ültettünk ki háromezer palántát, és további háromezer magot helyezünk ki – mondta el Virág László balatonújlaki termelő, aki 17 éve foglalkozik növénytermesztéssel. – Minden második nap öt liter vizet kapnak az uborkák, valamint növényvédő szerrel védjük azokat. A kertészeti kultúrák magasabb értéket képviselnek, és bízom benne, hogy kisebb egységnyi területen nagyobb bevételt tudunk elérni a jövőben ennek a programnak köszönhetően – tette hozzá.

Együttműködnek

A bjelovári mezőgazdasági kiállításon vetődött fel a közös együttműködés lehetősége, ezután tavaly decemberben látogattak Somogyvárra a Podravka képviselői. Tíz somogyi termelő, önkormányzat kötött gazdasági együttműködést a horvátországi vállalattal.

Móring József Attila országgyűlési képviselő elmondta: évtizedek óta több településen jelentős termesztés folyik, de nincsenek feldolgozók, ahová elvihetnék zöldségeiket, gyümölcseiket. – Nem titkolt célunk, hogy ha kiépülnek az uborkatermesztő központok, akkor akár helyben alakítsunk ki egy feldolgozót – jegyezte meg a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában