lakáspiac

2019.11.08. 20:00

Elérték a csúcsot a lakásárak Kaposváron

Elérték az ingatlan­árak a csúcsot a megyeszékhelyen. A szakemberek szerint a drágulás után lassú árcsökkenés következik.

Marosi Gábor

– Ez előre látható volt – mondta Boldizsár Balázs, az egyik Kft. ügyvezetője. – A lakás­árak az utóbbi időben rohamléptekben emelkedtek és most elérték a csúcsot. A folyamat azonban nem áll meg, hanem le­lassul és valószínűleg egy picit olcsóbbak is lesznek a lakások. Az elmúlt időszakban nagy volt a kereslet, a megfelelő minőségű használt lakás pedig kevés, így ez felhajtotta az árakat. Emellett Kaposváron nem épült annyi új lakás, amennyi igény lett volna rájuk. A jó állapotú lakások persze ezután is gyorsan elkelnek – folytatta Boldizsár Balázs. – Ilyenek azonban csak korlátozott számban vannak a piacon.

Az ügyvezető hozzátette: a családi házaknál is lehetett érezni egy bizonyos fokú emelkedést, de közel sem annyira kiugróan, mint a lakásoknál és a lakóházak esetében, azt sem lehet ma kijelenteni, hogy az árak a csúcsra értek volna.

Oláh Miklós, egy másik ingatlanközvetítő ügyvezetője is hasonlóan látja a piaci helyzetet. Szerinte azonban az árak inkább stagnálnak, jelentősebb csökkenés majd később várható. – Komoly értéket képviselnek a megyeszékhely ingatlanai – hangsúlyozta Oláh Miklós. – Ha valaki gyakorlatilag a nulláról szeretne lakást venni, mert nincs önereje és sok hitelt kellene felvennie, akkor egy vidéki fizetésből ez szinte már teljesíthetetlen. Én is azt gondolom, hogy szépen lassan el kezd majd csökkenni az ingatlanok ára, viszont nem olyan mértékben, mint ahogyan növekedett. Hamarosan sok lakás jelenik meg a piacon, hiszen sokan épp a nyár végi, ősz eleji drágulás miatt szeretnék piacra dobni az ingatlanjukat.

Vevőből viszont kevesebb lesz, ezért az eladók vélhetően kénytelenek lesznek engedni az árból. A lakásokat egyébként még mindig sokkal gyorsabban el lehet adni, mint a házakat. A falusi eladásokat azonban a mostani helyzet nem befolyásolja lényegesen, hiszen Kaposvár környékén még mindig jóval olcsóbban lehet házat venni, mint a városban, így az is elképzelhető, hogy drágulnak a vidéki ingatlanok – mondta Oláh Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában