munkakedv

2020.07.22. 09:00

A koronavírus újraírta a munkaerőfelvételt Somogyban is

Somogyi cégeknél is előfordul, hogy a koronavírus járvány után egy állásra többen jelentkeznek, mint fél éve.

Harsányi Miklós

– Pillanatnyilag öt fejlesztő és ipari mérnököt keresünk – mondta érdeklődésünkre csütörtökön Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója.

– Szerintem innovatív, jó csapat várja az új kollégákat, s a cégnél családias a hangulat. Gyárunk 300 munkatársat alkalmaz, s bár egyelőre négynapos munkarendben dolgozunk, ám augusztus elsejétől visszatérünk az ötnapos termelésre.

Mint arról beszámoltunk, a vírusválság hatására 679-cel több munkanélküli lett a megyeszékhelyen. A legtöbben közülük nem külföldről hazatért munkavállaló, hanem mikro- és kisvállalkozások dolgozói voltak. Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kiemelte: a koronavírus-fertőzés után vannak olyan ágazatok, ahol egy-egy betöltetlen állásra több a jelentkező, mint fél évvel ezelőtt. Ide sorolható a kereskedelem és vendéglátás is, s a kialakult helyzet szorosan összefügg a korábbi kisebb-nagyobb leépítésekkel. A gazdaságerősítő lépések, s a fejlesztési programok azonban kedvező irányba terelhetik a cégek fejlődését.

Győri Gábor, a kaposvári Győri Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta: szerencsére nem kellett elküldeniük dolgozókat. Most 15 alkalmazottat foglalkoztatnak, ám ha a forgalom bővül, akkor 2–3 új dolgozót vesznek fel értékesítési területre, illetve raktárosnak.

Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója azt mondta: az első félévben csaknem 20 munkatársat vettek fel, ám nagyjából ennyien elhagyták a céget.

– Leginkább operátort, gépbeállítót keresünk, akár nyolc új kollégának tudunk munkát biztosítani – közölte. – Két mérnök és egy termelésirányító napokon belül munkába áll, s nagyon fontosnak tartjuk a tudatos szakember-utánpótlást. A gyakornoki program keretében öt egyetemista tölti nálunk a hathetes gyakorlatát.

 

Hívogat a húsipar

A Kométánál az első félévben 102 dolgozót vettek fel, tudtuk meg Zsirmon Évától, a cég HR-vezetőjétől. A következő időszakban 20–30 húsipari szakmunkást akarnak felvenni, továbbá csaknem 90 betanított munkást és tíz műszaki végzettségű dolgozót is alkalmazni kívánnak. Szellemi munkakörben is várják az érdeklődőket. Ezen a területen előreláthatóan nyolc új munkatárs csatlakozhat a csapathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában