emelkedő bérek

2020.10.06. 14:00

Havi négyszázezres bruttóval könnyebb lenne a somogyi élet

A KSH legfrissebb adatai szerint júliusban az országos bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Somogyi cégvezetők szerint azonban hiába nőttek az utóbbi időben a helyi bérek, gyakran még így is 15-20 százalékkal maradnak el az országostól.

Harsányi Miklós [email protected]

– Összesen huszonnégy dolgozót alkalmazunk, az átlagkereset csaknem 220 ezer forint – mondta érdeklődésünkre Pongrácz Attila, a bárdudvarnoki Blamax Kft. ügyvezető igazgatója. – Elsősorban útépítéssel, illetve csatorna- és, mederkotrással foglalkozunk, s a koronavírus-járvány első hulláma nem befolyásolta a munkát. A második hullám ugyanakkor nehézséget okoz, mivel vannak olyan projektek, amelyek nem indulnak el. Ez befolyásolja a cég működését, emiatt szeptemberben öt munkatársat küldtünk el.

Egy középkorú kaposvári mozdonyvezető, aki név nélkül nyilatkozott, azt mondta: bár az átlagnál jobban keres, de ez a sok túlórával jön csak össze. Ugyanakkor az egyik közismert somogyi elektronikai áruházban a kezdő eladó nagyjából havi bruttó 250 ezer forintra számíthat. Felvételnél nem követelmény az érettségi, a rátermettség és a jó kommunikációs készség viszont sokat nyom a latba, hallottuk egy alkalmazottól. A kereskedelmi társaságnál mozgóbért is fizetnek, így aki hajt, annak idővel a 350-400 ezer forintot is megközelítheti a munkabére.

Szalai Gyulától, a KVGY Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk, hogy 2020-ban 10,5 százalékkal emelték a béreket. Így a vállalati átlag megközelíti a havi bruttó 300 ezer forintot. A villanyszerelők azonban akár havi 400-500 ezer forintot is kereshetnek, míg a mérnökök 400-600 ezret. A 2021-es bértárgyalások kapcsán hangsúlyozta, a kötelező emelést kifizetik, ám tekintettel a kialakult helyzetre, kiugró növekedéssel aligha lehet jövőre számolni.

 

Sok még mindig a minimálbéres

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője azt mondta: az ország más részein lehet, hogy 400 ezer forint felett van a havi átlagkereset, de ezt mi Somogyban nem érzékeljük. Megyénkben sok ezren továbbra is minimálbért vagy alig felette keresnek. A jövedelmeket a műszakpótlék és a túlóra nyomja meg, de a koronavírus-járvány miatt számos helyen visszaesett a megrendelés, s így a dolgozók nem túlóráznak annyit, mint azelőtt.

– Egyes somogyi vállalatoknál, ahol a szakszervezet jelen van, a fizikai állomány bruttó bére 300 ezer forint, ez már nagyon jónak számít Somogyban, de tény, hogy nem ez a jellemző – mondta Svajda József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában