szponzorált tartalom

2020.11.07. 10:54

Albérlet kiadó? Hogyan érdemes szelektálnunk

A kiadó albérletek piaca az utóbbi időben még nagyobbra nőtt. Ember legyen tehát a talpán, aki különösebb dilemmák nélkül elnavigál a hirdetések között. Ez a keresgélés persze leegyszerűsíthető, ha kitűzünk magunknak néhány alapvető kritériumot, melyhez mindenképpen ragaszkodunk.

Szponzorált tartalom

 

A kiadó lakások rengetegében meglehetősen könnyű elveszni

Hullámzó minőségű lakáskínálat

A szinte telítődött lakáspiac egyben azt is eredményezi, hogy a hirdetésekben kínált albérletek kiadói rendkívül hullámzó minőségű ingatlanokkal árasztják el azt. A hirdetések sokszor nem felelnek meg a valóságnak, esetleg fél- vagy teljesen hiányzó információkkal kerülnek fel a hirdetőoldalakra. Bár ezek jellemzően olcsóbban elérhető lakások, ám nem kicsi „zsákbamacska faktort” is rejtenek.

Szerencsére ennek ellenkezőjére is bőven van példa, hiszen, ha a megfelelő oldalakon böngészünk, vagy netalán az albérletet kiadó hirdető egy profi cég, egészen minőségi és jó ár/érték arányú lakásokba futhatunk bele, melyek biztosan hosszabb ideig biztosíthatják a kényelmes lakhatás feltételeit. Bár a kínálat ingadozó, mi magunk is tehetünk azért, hogy egyszerűbben találjunk rá a megfelelő jelöltre.

Érdemes felállítanunk egy saját szűrőrendszert, melybe azokat a szempontokat kell belevennünk, melyek nélkül számunkra elképzelhetetlen egy ingatlan bérlése. Ha ez megvan, máris könnyebb dolgunk van. De mégis mik lehetnek ezek a szűrők, melyek a legalapvetőbb faktorok, ahol elkezdhetjük a szelektálást.

Az árak döntő szerepe

A lakásbérlés egy kifejezetten árérzékeny kategória. Természetes, hogy az ingatlanhoz képest reális árat szeretnénk fizetni és minden bizonnyal van egy elképzelésünk a havi büdzséről is. Ha meghatározunk egy ehhez tartozó maximumot, máris nagyban leszűkítettük a számunkra elérhető kiadó albérletek listáját. Mindenképpen mérlegeljünk azonban, hiszen ha túl alacsony keretet határozunk meg, könnyen lehet, hogy csak a finoman szólva is szerény minőségű bérlemények közül válogathatunk majd.

A megfelelő kritériumok megfogalmazásával könnyebb dolgunk lesz

A „hol lakjunk” dilemma

Albérletek esetén a lokalizáció rendkívül fontos, hiszen a napi tevékenységünkben is akadályozhat, ha számunkra és elfoglaltságaink számára nem megfelelő helyen bérlünk lakást. A belvárosi ingatlanok jellemzően drágábbak, ugyanakkor – mivel a kínálat talán itt a legbőségesebb – mindenképpen érdemes alaposan körülnézni, hiszen belefuthatunk néhány jobb ajánlatba. De persze a belváros sem jelent feltétlenül jó megoldást. Tisztázzuk a prioritásainkat és ehhez mérten keressünk helyszínt, mely pl. közel fekszik a munkahelyünkhöz, jó tömegközlekedéssel rendelkezik, csendes, mégsem túl kieső környék stb.

Kaució és más „apróságok”

A kaució kérdése erősen összefügg az árazással, ugyanakkor érdemes különbséget tenni. A lakások esetén jellemzően 1-2 havi kaució a jellemző, ám mindenképpen jobb, ha az előbbi kategóriára találunk példákat. Előfordulhat, hogy nincs kéznél egyszerre annyi pénz, hogy több havi kauciót is kifizessünk, ez pedig szűkíti a lehetőségeket. Ezen kívül fontos lehet tisztázni más szempontokat is, mint pl. a közös költség mértéke és hogy ki fizeti azt, esetleg a lakás bútorozottsága/gépesítése mennyire megoldott stb. A legbiztosabb, ha a vitásabb kérdéseket írásban rögzítjük, ezáltal pedig bérlő és kiadó is védve van.

Ezek is érdekelhetik