ingatlanügyek

2020.11.04. 14:00

Jó fizetéssel, jó hitelt kaphatunk

Somogyban átlagosan 30 ezer forinttal kevesebb pénzt fordíthatnak hitelre az emberek, mint a Győr-Moson-Sopron megyében élők. Az észak-nyugati megyében az átlagkereset majdnem 272 ezer forint, míg Somogyban valamivel kevesebb 212 ezernél. A hitelszakadék abból adódik, hogy bő öt éve jogszabály írja elő azt, a fizetés mekkora részéből lehet hitelt törleszteni.

Marosi Gábor Góz Lilla

A Magyar Nemzeti Bank jövedelemarányos törlesztési mutatója (JTM) határozza meg, hogy a havi keresetből mennyi pénz fordítható hiteltörlesztésre. A JTM szerint, akinek a fizetése nem haladja meg a félmillió forintot, annak fogyasztási hitel, valamint tíz évnél hosszabb futamidejű jelzáloghitel törlesztésre, a keresete ötven százaléka fordítható. Aki azonban ötszázezer forintnál többet keres, neki a jövedelme hatvan százaléka.

– Azt gondolom, hogy Somogyban ritka a félmilliós fizetés – mondta Ungvári László, pénzügyi tanácsadó. – A KSH adatai szerint a megyében 211 ezer 933 forint az átlagkereset, de ebbe ugye a cégvezetők, igazgatók fizetése is beletartozik, tehát nem igazán ad valós képet a statisztika. Mindenesetre elmondható, hogy akinek a havi fizetése nettó 200 ezer forint, akkor hiteltörlesztésre legfeljebb százezer forintot fordíthat, persze, ha mellette nincsen másik hitele. Egy somogyi ember a keresetéből átlagosan mintegy 106 ezer forintot költhet hiteltörlesztésre, míg egy Győr-Moson-Sopron megyei majdnem 136 ezret. Ez hatalmas különbség, bár azt látni kell, hogy az északnyugati megyében az ingatlanárak jóval magasabbak, mint nálunk.

– Nem kell félni a hitelektől – folytatta a pénzügyi tanácsadó. – Viszont jól át kell gondolni, mire veszünk fel kölcsönt. Úgy vélem, hogy elkapkodva, mindenféle apróság miatt eladósodni nem szabad. Fontos, hogy aki hitelt szeretne felvenni, forduljon szakemberhez, hiszen segít majd több pénzintézet ajánlata közül a legkedvezőbbet kiválasztani. Tapasztalataim szerint Somogyban is van igény a kölcsönökre. Az emberek a jelzáloghitelek mellett a fogyasztási hiteleket is keresik. Kollégáimmal azt szoktuk javasolni, hogy aki hosszabb futamidőre, például tíz-húsz évre vesz fel hitelt, mindenképpen a fix kamatozásút válassza – tette hozzá Ungvári László.

Kallenberger Zoltán évekkel ezelőtt vett fel lakáshitelt, összesen 4 millió 200 százezer forintot. A mezőcsokonyai férfi elmondta, családjának nagy szüksége volt a kölcsönre, hiszen anélkül nem tudtak volna házat vásárolni. – Húsz évre vettük fel – Tíz évig fix kamatot kell törlesztenünk, utána pedig változó lesz a kamatozása. Azért ezt választottuk, mert kedvező feltétellel kínálták és emellett meg tudunk élni, másra is jut pénz. A havi törlesztőrészlet 35 ezer forint. Az elején egyébként kicsit féltünk a hiteltől, de azt gondolom, hogy ezt ki tudjuk fizetni minden hónapban, bár a biztonság kedvéért kötöttünk biztosítást – tette hozzá Kallenberger Zoltán.

Felpörgetheti az ingatlanpiacot az ötszázalékos lakásáfa

Gombamód szaporodnak az újépítésű ingatlanok a Balatonnál. De nem csak a tónál, hanem Kaposváron is új társasházakat építenek. Jövőre ezekért akár kevesebbet kell fizetni. – A kormány próbálja támogatni, hogy minél több újépítésű ingatlan épüljön, bizakodva állunk a cselekvési terv elébe, de még sok részlet csak körvonalazódik – mondta el Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. Több újépítésű ingatlan épül Somogyban, amelyek értékesítésével megbízták őket. – A vevő számára kedvezőbb lesz az ár, hiszen alacsonyabb áfatartalmat kell fizetnie, és így olcsóbban tudnak hozzájutni – jegyezte meg az ingatlanközvetítő iroda vezetője. Kiemelte: az új építésű ingatlanokat vásárlók életkora nagyon vegyes, az új intézkedés minden korosztályt érint. – Jelenleg ötszázezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, ennél magasabbak a Budapest és Győr agglomerációkban – tette hozzá. Egy újépítésű 50 négyzetméteres lakás átlagosan 25 millió forintba kerül, sokan a vételár egy részét hitelből finanszírozzák. – A jövő évben biztosan növekedni fog az újépítésű lakásokra felvett hitelek száma – mondta el Bán Péter független pénzügyi szakértő. A régióban, így Somogyban már most is emelkedett a hitelek pénzösszege, átlagosan 8-9 millió forintot vesznek fel az ügyfelek. – A többség az államilag kamattámogatott hiteleket részesíti előnyben, nagyon sokan igénylik a csok-ot. Bán Péter szerinte a három százalékról induló hitelek most a legjobb konstrukciók, amelyek a futamidő végéig, akár 25 évig nem változnak.

Ezek is érdekelhetik