élet-erő-egészség

2020.12.16. 10:00

Ezrével itatták meg tejjel a gyerekeket

Több mint 35 ezer kis­iskolás vett részt a Tej Terméktanács négy éve megújult iskolai edukációs programjában. Megyénkben az utóbbi időben öt programot szerveztek, a tejkamion négyszer gördült Kaposvárra.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

A megyeszékhelyen két iskola – a II. Rákóczi Ferenc és a Zrínyi – adott otthont a találkozónak, s a nagyberényi Faust Miklós általános iskolában a megújult – többek közt VR-szemüveggel színesített – programmal ismerkedhettek meg a diákok.

– Döntő, hogy a diákok időben megismerjék az egészséges táplálkozás alapjait – mondta Szommer Gábor, a Tej Terméktanács elnökségi tagja, aki egyben a kaposvári tej­üzem kereskedelmi vezetője. – Szerintem ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a program, érdemes játékos formában átadni az információkat a gyermekeknek. Ezt a célt szolgálták az utóbbi időben a terméktanács oktatási rendezvényei, s fontos, hogy még szélesebb körben szólítsuk meg a fiatalokat. Ha ugyanis tisztában vannak a tejfogyasztás előnyeivel, akkor jó esély nyílik arra, hogy felnőtt korukra is megmarad ez a szokásuk és tudatosan vásárolnak tejterméket. A kaposvári tejüzem induláskor csatlakozott az iskolatejprogramhoz. Naponta csaknem 50 ezer gyermek részére gyártunk tejterméket, a két decis poharas tejen kívül vaníliás tejet, sajtot, gyümölcsjoghurtot és kefirt is szállítunk. Somogyi, tolnai, baranyai, illetve Zala megyei tanintézményekkel állunk kapcsolatban, s a 2021-2022-es tanévben is folyamatosan el akarjuk látni tejtermékkel az általános iskolásokat.

A terméktanács 17 éve kisebb-nagyobb megszakításokkal végez általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára oktató, ismeretterjesztő tevékenységet, azonban az elmúlt időszakban jóval látványosabb kiállítással járták az országot.

Volt, amikor a kék Tejkamion gurult az iskolák parkolójába, a következő tanévben további élményekkel lepték meg a gyermekeket. A veszélyhelyzet kihirdetése miatt az edukációs roadshow-t márciusban felfüggesztették, majd számos óvintézkedéssel kiegészített szeptemberi újraindítás után november 13-án ismét leállásra kényszerültek.

– A 2020-as és rendhagyó időszaka ellenére is óriási sikerrel zárult a program, amit az iskolák részéről érkező pozitív visszajelzés igazol – közölték. – A program 2017 és 2020 között 117 magyarországi település 204 iskolájában és 25 áruházlánc parkolójában jelent meg. Csak az iskolákban több mint 35 ezer gyermek és pedagógus számára nyílt lehetőség megismerni a tej és a tejtermékek pozitív élettani hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában