tejpiac

2021.02.16. 09:00

Nyártól többet kell fizetnünk a tejért

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb összegzése szerint a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15–18 százalékos termelésiköltség-emelkedés volt. A kaposvári tejüzem legközelebb júniustól emeli a tej és tejtermékek árait.

Harsányi Miklós

20210120 Szekszárd Szekszárdon több helyen is kapható az a tej aminek a dobozán a Katasztrófa védelem a szénmonoxid mérgezésre és megelőzésére hívja fel a figyelmet. A tejet Rónai Gábor nézegeti. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

– A nyers tej ára literenként most 8-10 forinttal drágább, mint amennyi tavaly februárban volt – mondta Szommer Gábor, a kaposvári Fino-Food Kft. kereskedelmi igazgatója. – Május végéig magunkra vállaljuk a költségnövekedést, ami automatikusan azzal jár, hogy romlik a feldolgozó jövedelmezősége. Június elsejétől viszont átlag hat százalékkal emeljük a tej és a tejtermékek árát, így a tejfölét és a sajtét is. Emiatt a 1,5 vagy 2,8 százalékos tej ára literenként 8-10 forinttal megy fel.

A kaposvári tejüzemben havonta közel négymillió liter tejet vesznek át, csaknem 6000 szarvasmarha biztosítja az állandó alapanyag-utánpótlást. A 200 dolgozót alkalmazó cég forgalmának közel 80 százalékát 25 nagy kereskedelmi társasággal bonyolítja le. S több mint 350 boltot, áruházat, illetve iskolát látnak el naponta friss tejjel.

Szommer Gábor szerint ha a nyár elején még sem nyúlnának az árakhoz, akkor tartósan romlana a piaci pozíciójuk, ami viszont nem teszi fenntarthatóvá a gazdálkodást. Az elmúlt időszakban számos költségük nőtt, a koronavírus-járvány elleni védekezésre csaknem 30 millió forintot költöttek. A szájmaszktól a tekintélyes mennyiségben felhasznált gumikesztyűkön át a kézfertőtlenítőig ez immár egy éve fix tétel náluk.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közölte: a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre tejtermelő és feldolgozó küldöttjei körében. Mindezt annak érdekében tették, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő jelentős önköltség növekedéséről. A felmérés egyebek mellett a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés, és technológiai költségeken kívül az alap, segéd és adalékanyagra valamint a munkabérre is kiterjedt. Ez a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékos termelésiköltség-emelkedést jelent.

– A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket – tájékoztatott a terméktanács. – A termelés és a feldolgozás természetéből adódóan alapvetően kulcsfontosságú a higiénia az ágazat egészét tekintve. A Covid-járvány azonban így is extra megterhelést jelentett minden piaci szereplő számára. Tavaly komoly problémát jelentett például az is, hogy egy normál évhez képest sok esetben a kesztyűkhöz, a maszkokhoz és a fertőtlenítőszerekhez is csak többszörös áron juthattak hozzá, míg mára a jelentős többletfelhasználás okoz költségnövekedést.

Változó árfolyam

A terméktanács azt is közölte: a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019 decembere (330) és 2021 januárja (359) között a forint/euró árfolyam jelentősen, mintegy kilenc százalékkal változott.

Ez elsősorban az energia, a megvásárolt takarmány és a csomagolóanyag-árakban okoz jelentős költségemelkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában