dráguló élet

2021.02.03. 10:00

Drága a takarmány, emelik a tojás árát

Áremelésre kényszerülnek a tojástermelők a hónapok óta tartó drasztikus takarmánydrágulás miatt: a Tojásszövetség szerint elkerülhetetlenné vált az étkezési tojások termelői átadási árának emelése, mivel a takarmány-alapanyagok árai rendkívüli mértékben emelkedtek.

Góz Lilla

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a gabonafélék 25–30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben. A számítások szerint az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a kész takarmányoknál 2021 első félévében további 10 százalékos drágulás várható.

Ezzel szemben az utóbbi fél évben a termelői átadási tojásárak csak 5–6 százalékkal emelkedtek. Gazdálkodói számítások szerint az utóbbi egy hónap takarmányköltség-emelkedése a tojástermelésben darabonként mintegy 3 forinttal növelte az önköltséget. A tyúktartóknak a költségnövekedést tovább kell hárítaniuk, vagy drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában