olcsó disznók

2021.02.08. 08:50

Drága takarmánytól hízik az olcsó hazai sertés a telepeken

A somogyi sertéstartók közül sokan a fennmaradásukért küzdenek, miután az elmúlt hónapokban csaknem ötven százalékkal csökkent a sertés felvásárlási ára. Ezzel együtt ugyanilyen mértékben drágult a takarmány ára.

Góz Lilla

A sertés felvásárlási ára a tavaly februárihoz képest nagymértékben csökkent. A Somogy legnagyobb sertéstartójaként számon tartott Claessens Group ágazatvezetője is hasonlót tapasztalt. – A Covid és az afrikai sertéspestis európai károkozásai miatt a sertésfelvásárlási árak jelentősen estek, az elmúlt év azonos időszakához képest körülbelül 40 százalékos a visszaesés – mondta el Tóth László, a Claessens Group sertéságazatának kereskedelemért felelős vezetője. – Nehezíti az ágazat helyzetét, hogy mind a gabona, mind a fehérjehordozók árai ehhez hasonló mértékben emelkedtek. Még a következő hónapok is rendkívül nehéznek ígérkeznek az ágazat résztvevőinek.

Cégcsoportjuk azonban ezekben az értékesítés szempontjából nehéz időszakokban is stabil felvásárlópiaccal rendelkezik a kiváló minőségű állat­állományának köszönhetően. – Egy szaporítással is foglalkozó állattartó telep nehezebben tudja módosítani a termelési számait, nem lehet egyik hétről a másikra csökkenteni vagy akár megállítani a termelést – sorolta a sertéságazati vezető.

A sertéspestis miatt a hazai tenyésztők piaci lehetőségei is beszűkültek. – Az unión kívüli országokba, a keleti régióba nem tudtak a sertéspestis miatt szállítani a magyar tenyésztők, egyedül Japán nyitott – mondta el Eicher József, a Fajtatiszta Magyar Sertést Tenyésztők Szövetségének elnöke. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt csökkent a belső hazai fogyasztás, az éttermek bezárása miatt kevesebb hús fogy, valamint a gimnáziumok, szakiskolák konyháitól sem érkezik megrendelés. Kiemelte: ezek a negatív hatások a legnagyobb mértékben a kisgazdaságokat fogják érinteni. Az ágazat szereplői bíznak abban, hogy mielőbb rendeződik a helyzet és jelentős mértékben nem csökken a hazai sertésállomány létszáma. Jelenleg 3 millió sertést tartanak az országban működő telepeken.

Nyár óta tart már az árcsökkenés

Tízezer sertést tartanak egy kapolyi állattartó telepen. Tavaly nyár óta azt tapasztalják, hogy folyamatosan csökken a malacok felvásárlási ára. – Jelenleg az önköltséget sem fedezi a sertés felvásárlási ára, nagyon sokba kerül a takarmány és az állategészségügyi költségek is tetemesek – mondta el Keppelné Hetényi Mónika, a Mangold Kft. kapolyi telepének vezetője. Hozzátette: belföldre értékesítenek, de a felvevőpiac csökkent, a koronavírus-járvány miatt ugyanis bezártak a szállodák és éttermek. – Azok az állattartók lesznek komoly gondban, akik nem tudják a takarmányt megtermelni maguknak saját földjeiken – mondta el Berek Gábor, a Haladás Mg Zrt. vezérigazgatója. Somogysárdi telepükről évente hétezer hízót adnak el. Hozzátette: amíg a piac nem rendeződik, addig nem fognak a felvásárlási árak felfelé indulni. – Ha a piaci lehetőségek megnyílnának, akkor a magyar felvásárlási árak is emelkedésnek indulnának, amelyek nagyban függnek a német tőzsdei áraktól – mondta el Berek Gábor.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában