ünnepi bégetők

2021.03.11. 17:00

Hetesi bárány kerül a svájci asztalokra húsvétkor

A Kapos Ternero Kft.-nél a héten elkezdődtek a húsvéti kiszállítások. A feldolgozott bárányok csaknem 50 százaléka somogyi, s a következő hetekben öt nagy áruházláncot látnak el friss élelmiszerrel.

Harsányi Miklós, Sonline

Fotó: Lang Róbert

A báránygerincen és a csont nélküli lapockán kívül báránycombcsíkból készült gíroszt is piacra dobnak.

Juhász Pál ügyvezető igazgató azt mondta: a húsvéti eladások miatt – az átlagos hónapokhoz képest – nagyjából 60 százalékkal nő a forgalmuk. Arra számítanak, hogy a 2021-es húsvéti idény jobb lesz a tavalyinál, a következő hetekben közel 45 tonna árut adnak át a kereskedelmi társaságoknak.

– Svájcból is megérkeztek már a húsvéti igények, tejes- és pecsenyebárányhúst szállít majd ki a kamion – mondta Juhász Pál. – Időközben lezártuk a múlt évet, a csaknem 1,2 milliárd forint bevétel majdnem megegyezik a 2019-es forgalommal. Az idén azzal is megelégednék, ha tartani tudnánk ezt a szintet.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A hetesi cég is változtatott a munkarenden. Az irodai dolgozók egy része távmunkában dolgozik, az alkalmazottak száj­maszkot viselnek. Folyamatos a kézfertőtlenítő utánpótlása és idegenek továbbra sem léphetnek be a telepre.

Fotó: Lang R.

Keveset eszünk, pedig egészséges

Ritkán kerül a magyar családok tányérjára juh vagy bárányhús, pedig nagyon egészséges. Évente mindössze 30-37 dekagrammnyit fogyaszt egy átlag magyar belőle. Pedig korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kampány keretében ösztönözte a magyarokat az egészséges húsféleség fogyasztására.

A sovány juh- és bárányhús fehérjetartalma nagyon magas, ezért már 20 dekagaramm jól elkészített hús elfogyasztása is fedezi a férfiak és a nők napi fehérjeszükségletét. Emellett magas vastartalma miatt is ajánlatos fogyasztani, de vitaminokban is gazdag.

A rendszeresen fogyasztott bárányhússal sikeresen tartható fent az izomtömeg mennyisége, növelhető fizikai teljesítőképességünk, s elkerülhetjük a vashiány okozta anémiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában