2021.03.21. 20:00
Messzire szaladtak az élelmiszerárak a vírushelyzetben
A pandémia alatt kilőttek az élelmiszerárak, ezt világszerte tapasztalják a vásárlók. Kilenc hónapja folyamatosan nőnek az árak, februárban hatéves rekord dőlt meg, közölte az ENSZ agrárszervezete, a FAO. Az árnövekedés a koronavírus hatása a világgazdaságra, és hazánk sem mentesül tőle.
A magas élelmiszerárakat már bekalkulálja a legtöbb vásároló, nem meglepetés, hogy mélyen a zsebbe kell nyúlni a kasszánál. – Számítottam rá, bár naprakészen nem követem az árakat, mert inkább a feleségem szokott vásárolni, de az utóbbi két alkalommal engem küldött – mondta Regényi Péter, aki éppen a kocsija csomagtartójába pakolt a bevásárlókocsiból egy kaposvári nagyáruház parkolójában. – A múlt héten 30 ezer forintot hagytam itt, most 17-et.
– A tej, a hús, a liszt, a cukor – sorolta megállás nélkül Cserti Józsefné, hogy milyen termékek árnövekedését tapasztalta. Más az étolajat és a felvágottat említette.
– Engem a zöldség és a gyümölcs ára döbbent meg a legjobban – csatlakozott Thoma Judit. – Nagyon felmentek az árak, ráadásul a járvány miatt az ember igyekszik kevesebbet menni a boltba, inkább egyszerre többet vásárolunk.
Halasztott idejű áremelésekre lehet majd számítani, értesült róla Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, de még zajlanak a tárgyalások az üzletláncok és a beszállítók között. A húsiparban és a tejtermékgyártók esetében nagyságrendileg tíz százalék feletti áremelkedés sem kizárt. Jó hír, hogy nem egyszerre, hanem várhatóan több lépcsőben. 2020 első három hónapjában a vegyi áruk emelkedtek hasonlóan, de itt sincs vége a folyamatnak. A kereskedelem kénytelen továbbhárítani az árváltozásokat a vevőkre, és az egyik gond, hogy a forint–euro árfolyam aktuális helyzete önmagában is generálhat árváltozást az importtermékeknél.
A KSH átlagárai megmutatják, hogy a fehér kenyér 15, a félbarna kenyér 12 százalékos éves dráguláson ment át 2021 februárjában. Más alapvető élelmiszerek közül az étolaj (32 százalékkal), az alma (25 százalékkal), a rizs (18 százalékkal), a narancs (14 százalékkal) és a kristálycukor (11 százalékkal) bekerült a tíz legjobban megdrágult termék közé. Egy hónap alatt az uborka (15 százalék), az étolaj (7 százalék), banán (5 százalék) a, citrom, narancslé, tej, fejes káposzta (3-3 százalék), és a csirkemellfilé (2 százalék) ára ment fel a leginkább az élelmiszerek közül. Tavaly tavasszal tapasztalhattunk először drasztikus emelkedést, aminek a csúcspontja májusban volt, majd egy hullámvölgy érkezett nyáron és ősszel, az idén azonban ismét felívelés következett be, állapította meg a Pénzcentrum.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2021. februári átlagár-statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül az élelmiszerárak februárban 3,4 százalékkal nőttek átlagosan.
Újabb emelés a láthatáron
Az élelmiszerárak növekedése nem áll meg, mert a gabonapiacon tavaly év vége óta tapasztalható folyamatos árnövekedés a teljes állattenyésztő ágazatot is érinti, ez pedig valamennyi állati eredetű termék árát is befolyásolja, hívta fel a figyelmet erre Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.
Az egyes takarmánygabonák 30–50 százalékos drágulása miatt elkerülhetetlennek tűnik, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint a hús- és tejalapú feldolgozott élelmiszerek ára is a jövőben
Az áremelkedést azonban nem egyformán érzi meg majd minden társadalmi réteg. A Hússzövetség elnöke rámutatott arra is, hogy az árnövekedés még nem ad hajtóerőt, mert sok mezőgazdasági ágazatnak lesz támogatásra szüksége, hogy lábra tudjon állni a koronavírus okozta válságból.
Éves árdrágulás az alapvető élelmiszerek között 2021 februárjára.
fehér kenyér
15 %
félbarna kenyér
12 %
étolaj
32 %
alma
25 %
rizs
18 %
narancs
14 %
kristálycukor
11 %
Forrás: KSH, Pénzcentrum.hu