megóvjuk de bármi áron

2021.03.03. 11:30

Szigorít az unió, az A++ a múlté

Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a web­áruházak termékismertetőiben. A kaposvári áruházakban is folyamatosan cserélik a címkéket és tájékoztatják a vásárlókat, sokan ugyanis még nem hallottak a változásról.

Góz Lilla

Egymás után kerültek fel a címkék a kaposvári elektronikai szaküzletben a háztartási gépekre hétfőn délelőtt. A gyártók többsége már megküldte az új jelöléseket, amelyekkel március elsejétől találkoznak a vásárlók a háztartási és műszaki eszközökön, valamint a fényforrásokon.

– Most kérdeztem meg az egyik eladót, hogyan kell értelmezni a címkéket – mondta el az egyik vásárló –, mert eddig azt néztem, hogy A-kategóriás legyen a gép sok pluszjellel, most viszont nem tudom a D-jelzés mit jelent.

Az áruházlánc megkeresésünkre azt közölte, hogy az új uniós szabályozás értelmében az „A” osztály marad ezentúl is a legmagasabb energiaosztály, ám a pluszjelektől megszabadulnak. Mindez közel sem azt jelenti, hogy az eddig kiemelkedően energiatakarékosnak minősített mosógép máris rosszabb minőségű lett, csak a rendszer lett szigorúbb. A háztartási és műszaki berendezéseket az összesített energia­index alapján sorolják be az egyes kategóriákba. Például a A+++ március elsejétől a tényleges fogyasztástól függően „B”, „C” vagy „D” osztályba kerül. A főzőlapok, sütők, légkondicionálók és szárítógépek esetében a régi jelzések és energia­címkék maradnak érvényben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint 2010 óta láthatunk energiacímkéket hazánkban a különböző háztartási gépeken a boltokban, amelyek a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik. A termékek ára mellett ugyanis fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

 

Már csak mankó volt a régi jelölés

Az Európai Unióban 1995-ben vezették be az energiahatékonysági címkerendszert, amelyet egy kutatás szerint a vásárlók 85 százaléka ismert és használt. A változásra az Európai Unió már tavaly felhívta a figyelmet. A 2020 novemberétől megjelenő új címkék mellett mankóként segíthették a vásárlókat a régiek. Idén március 1-től azonban már hiába keressük a sok „+” jelzést a háztartási nagygépeken. Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. A–G-ig terjedő skálát használnak az összes termékre vonatkozóan, és az A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek. A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód, a termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén kiemelt helyen található. Az alsó részen a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező piktogramok kapnak helyet.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában