kérelmek

2021.04.13. 09:00

A támogatás nyújt biztonságot a somogyi gazdáknak

A termelők szerdától május 17-ig szankciómentesen adhatják be az egységes kérelmeket. Somogyban 2020-ban 6179 beadványt regisztráltak, s mintegy 17 milliárd forint támogatás érkezett a gazdákhoz.

Harsányi Miklós

– Közel 20 hektárnyi gyümölcsös után igénylünk támogatást – mondta Murvai Dániel, az iharosberényi Kertax Kft. tulajdonosa. – A málnán és a ribizlin kívül bodzát is termesztünk, s a bogyós gyümölcsök után kiegészítő forrást kérelmezhetünk. A pénzt részben növényvédelmi feladatok elvégzésére fordítjuk.

Megyénkben tavaly összesen 6179 egységes kérelmet regisztráltak, ennek 70 százalékát a kamarai falugazdászok adták be, s az igényelt terület összesen 250 ezer 500 hektár volt. Kersák György siófoki családi gazdálkodó azt mondta: csaknem 140 hektárt művelnek, s a búza és az őszi árpa mellett napraforgót és kukoricát termesztenek. – A támogatás különösen fontos a gyakran kiszámíthatatlan mezőgazdaságban – tette hozzá a Siófoki Gazdakör elnöke. – Térségükben most épp az aszály jelent gondot, csaknem három havi csapadékmennyiség hiányzik a földekből.

– Vetőmagot és növényvédőszert is vásárolunk majd a támogatásból – mondta Csehi Jenő balatonőszödi termelő, aki közel 50 hektáron gazdálkodik. – Jó lenne gépesíteni, a traktoron kívül kellene egy bálázó is. Szükség van a fejlesztésre, az új berendezések segítségével hatékonyabb a munka.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint, akik a május 17-i határidőt elmulasztják, azok május 18 és június 9 között még beadhatják a dokumentumot, ám esetükben munkanaponként egyszázalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak. Összesen 44 támogatási jogcímre lehet támogatást igényelni. Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke kiemelte: az egységes területalapú támogatást közvetlenül a gazdálkodással kapcsolatos kiadásokra, illetve fejlesztésre költik a termelők.

Hektáronként 76 ezer forint

A falugazdászok 2021-ben is telefonon keresik meg a gazdákat. S lehetőség szerint ugyancsak telefonon segítenek a kérelmek beadásában. A tavalyi tapasztalatok alapjában ebben a formában is zökkenőmentes volt a kérelmek benyújtása. Egy felmérés szerint a kamarai tagok több mint 80 százaléka kényelmesebbnek tartotta a telefonos beadást.

Az Agrárminisztérium úgy tájékoztatott, hogy az egységes területalapú támogatás és zöldítés várható fajlagos összege az elmúlt évekhez hasonlóan az árfolyam függvényében 76-80 ezer forint körül alakulhat hektáronként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában