pályázati támogatás

2021.04.10. 15:30

Nagy pénzt ad a kormány a somogyi kisboltoknak is

Még mindig kevesen tudják, hogy milyen támogatás vehető igénybe a kétezer lélekszámúnál kisebb kistelepüléseken azoknak, akik boltot nyitnának, bővítenének, korszerűsítenének.

Kovács Gábor

Hajdan két élelmiszerbolt is volt Somogysimonyiban, sőt egy italbolt is működött. Az egykori ÁFÉSZ tulajdonú vegyesbolt és italbolt üresen álló épületét az önkormányzat megvásárolta. A hely felújításra szorul, de az önkormányzatnak nincs önereje egy bolt megnyitásához.

– Egy vállalkozónak kellene bérbe adni, de nem tudjuk, hogy milyen megoldást lehetne erre találni – vallotta be Meleg Ilona polgármester. – A százlelkes településen nagyon sok az idős. Már a mozgóbolt sem jár erre, mert állítólag olyan kevés a forgalom, hogy nem éri meg nekik. Jelenleg a falugondnok vásárol be a falubusszal azoknak, akiknek nincs más segítségük. Nemesvidre vagy a megyehatáron túlra, Zalába indulunk bevásárolni.

Ecsenyben működik a kisbolt, de ehhez az kellett, hogy a polgármester maga vásárolja meg, miután három évvel ezelőtt be akarták zárni. Kőkúti István a sajátjából is áldozott a faluban élők javára. Felújításra azonban most nincs pénze azzal együtt, hogy a Magyar Falu Program bolttámogatását rendkívül jónak tartja. A kisközségben lévő bolt forgalma éppen csak akkora, hogy a talpon maradáshoz elég.

Több mint 70 százalék vissza nem térítendő forráshoz juthatnak a vállalkozások, szövetkezetek. A kistelepüléseken élők közül azonban sokan még nem hallottak erről a lehetőségről. A Homér Mérleg Kft. ezért tájékoztatási kampányt indított a merlegplaza.hu oldalon, hogy ezek az információk minél szélesebb körben eljussanak az érintettekhez. Egy igénybejelentés után a támogatásra való jelentkezéstől az üzletek komplett berendezéséig mindent átvállalnának. A felvilágosítást kínáló keszthelyi szolgáltató és kereskedelmi cég Somogyon kívül Zala, Vas, Veszprém megyében tevékenykedik.

– Az a cél, hogy a falvakba újra életet vigyünk, sok helyütt újítsák fel a vidéki boltokat, és legyen olyan központ a településeken, ahol találkozni tudnak az ott élők – mondta Szabó Attila, a Homér Mérleg Kft. kereskedelmi és gazdasági vezetője.

Hűtőpultra és bolti mérlegre is felhasználható a támogatás

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról határozott a magyar kormány, hogy a kétezer lakosnál kevesebb lélekszámú kistelepüléseken napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek nyitását vagy működtetését elősegítse. A támogatási rendelet márciustól él, és az év végéig lehet igénybe venni. Kevesen tudják, hogy az üzletek felszerelésére is felhasználható a támogatás például berendezési bútorzat, digitális bolti mérlegek, címkenyomtatós mérlegek, hűtőpult, hűtő, szeletelőgép, húsdaráló gép, sütő és pénztárgép vásárlásra. A munkabérhez kapcsolódó közterhekre is adható éppúgy, mint a boltépület külső-belső felújítására, gépészeti korszerűsítésére, akadálymentesítésére.

Ezek is érdekelhetik