pályázati támogatás

2021.04.10. 15:30

Nagy pénzt ad a kormány a somogyi kisboltoknak is

Még mindig kevesen tudják, hogy milyen támogatás vehető igénybe a kétezer lélekszámúnál kisebb kistelepüléseken azoknak, akik boltot nyitnának, bővítenének, korszerűsítenének.

Kovács Gábor

20210317 Celldömölk Bizonytalanok abban egyes kereskedõk, hogy lesz-e elég magyar zöldség. Az üvegházi terményeknek hamarosan vége, azt meg még nem tudni, a hazai termelõk ­mibõl mennyit vetettek. Képen:Zöldség-gyümölcs bolt, Kocsis Zsoltné Anikó zöldséges Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Hajdan két élelmiszerbolt is volt Somogysimonyiban, sőt egy italbolt is működött. Az egykori ÁFÉSZ tulajdonú vegyesbolt és italbolt üresen álló épületét az önkormányzat megvásárolta. A hely felújításra szorul, de az önkormányzatnak nincs önereje egy bolt megnyitásához.

– Egy vállalkozónak kellene bérbe adni, de nem tudjuk, hogy milyen megoldást lehetne erre találni – vallotta be Meleg Ilona polgármester. – A százlelkes településen nagyon sok az idős. Már a mozgóbolt sem jár erre, mert állítólag olyan kevés a forgalom, hogy nem éri meg nekik. Jelenleg a falugondnok vásárol be a falubusszal azoknak, akiknek nincs más segítségük. Nemesvidre vagy a megyehatáron túlra, Zalába indulunk bevásárolni.

Ecsenyben működik a kisbolt, de ehhez az kellett, hogy a polgármester maga vásárolja meg, miután három évvel ezelőtt be akarták zárni. Kőkúti István a sajátjából is áldozott a faluban élők javára. Felújításra azonban most nincs pénze azzal együtt, hogy a Magyar Falu Program bolttámogatását rendkívül jónak tartja. A kisközségben lévő bolt forgalma éppen csak akkora, hogy a talpon maradáshoz elég.

Több mint 70 százalék vissza nem térítendő forráshoz juthatnak a vállalkozások, szövetkezetek. A kistelepüléseken élők közül azonban sokan még nem hallottak erről a lehetőségről. A Homér Mérleg Kft. ezért tájékoztatási kampányt indított a merlegplaza.hu oldalon, hogy ezek az információk minél szélesebb körben eljussanak az érintettekhez. Egy igénybejelentés után a támogatásra való jelentkezéstől az üzletek komplett berendezéséig mindent átvállalnának. A felvilágosítást kínáló keszthelyi szolgáltató és kereskedelmi cég Somogyon kívül Zala, Vas, Veszprém megyében tevékenykedik.

– Az a cél, hogy a falvakba újra életet vigyünk, sok helyütt újítsák fel a vidéki boltokat, és legyen olyan központ a településeken, ahol találkozni tudnak az ott élők – mondta Szabó Attila, a Homér Mérleg Kft. kereskedelmi és gazdasági vezetője.

Hűtőpultra és bolti mérlegre is felhasználható a támogatás

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról határozott a magyar kormány, hogy a kétezer lakosnál kevesebb lélekszámú kistelepüléseken napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek nyitását vagy működtetését elősegítse. A támogatási rendelet márciustól él, és az év végéig lehet igénybe venni. Kevesen tudják, hogy az üzletek felszerelésére is felhasználható a támogatás például berendezési bútorzat, digitális bolti mérlegek, címkenyomtatós mérlegek, hűtőpult, hűtő, szeletelőgép, húsdaráló gép, sütő és pénztárgép vásárlásra. A munkabérhez kapcsolódó közterhekre is adható éppúgy, mint a boltépület külső-belső felújítására, gépészeti korszerűsítésére, akadálymentesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában