szebb karácsony

2021.04.03. 16:30

Pénz a fa alatt: fejlesztenek a somogyi fenyőtermesztők

Változtak a karácsonyfa-ültetvények támogatási szabályai. A termelők kérelmeiket április 15. és 30. között elektronikus úton adhatják be, s a Magyar Államkincstár a támogatást igénylők minimum tíz százalékát a helyszínen is ellenőrzi.

Harsányi Miklós

Somogyban közel 500 hektáron termesztenek karácsonyfának valót. – A lucon és a Nordmannon kívül ezüstfenyőt is termesztünk – mondta Csordás Tiborné berzencei családi gazdálkodó. – Csaknem 30 hektáron vannak fáink, s húsz éve foglalkozzunk karácsonyfa értékesítésével. Tavaly ősszel közel 8000 fát telepítettünk, az idén szeptember végén, október elején folytatjuk a munkát. Ezekben a napokban műtrágyázzuk a fákat, s a metszések adnak feladatot, hamarosan pedig a gyomirtás következik az új telepítésben.

A fákat alapvetően viszonteladóknak adják el, a vevők közel 90 százaléka hosszú évek óta visszatérő vásárló. Ám a koronavírus-járvány ezt az ágazatot sem kímélte: az exportban kiemelt célterület volt korábban a román, a bolgár és az olasz piac. Csakhogy az utóbbinál a korábbi egyharmadára esett vissza 2020-ban a forgalom. Csordás Tiborné szerint az is kockázatos, hogy lehetetlen megjósolni a piaci igények alakulását a következő 5-6 évben. Ennek ellenére igyekeznek fejleszteni, állami támogatás felhasználásával most közel 15 millió forintért permetezőgépet, valamint traktort kívánnak vásárolni.

Az Agrárminisztérium Sajtóirodája érdeklődésünkre közölte: annak érdekében, hogy a karácsonyfa-termesztők számára egyértelmű legyen, milyen feltételek mellett juthatnak a karácsonyfa-ültetvényeik után támogatáshoz, a közelmúltban részletesebb, pontosabb szabályok jelentek meg. Idén csak a lucfenyő-, szerbluc-, jegenyefenyő-, ezüstfenyő-, feketefenyő- vagy duglászfenyő-területek lesznek támogathatóak. A termelők kérelmeiket április 15. és április 30. között elektronikus úton adhatják be, tehát nem az egységes kérelem keretében kell ezt a támogatást kérelmezni. – A Magyar Államkincstár a támogatást igénylők legalább tíz százalékát a helyszínen is ellenőrizni fogja – közölte a szaktárca.

Sok van belőle, de nem tucatáru a szemet gyönyörködtető fa

Jóföldi Gábor kaposvári őstermelő csaknem 5000 négyzetméteren gazdálkodik. A 80 esztendős férfi 45 éve kezdte a munkát, s ötféle – Nordmann, duglász, ezüst, luc, fekete – fenyőt termeszt.

– Most az elszáradt gallyakat érdemes leszedni a fáról – mondta kaposvári faiskolájában Jóföldi Gábor. – Szerintem nem a nagy mennyiségre kell törekedni, hanem arra, hogy szépek legyenek az egyes példányok. A formás fenyőkre mindig lesz vevő, mivel minden család olyan fát szeretne állítani az ünnepekre, amiben heteken át gyönyörködni lehet. A vásárlók az ünnepekkor meg is fizetik a minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában