bérmegállapodás

2021.05.22. 20:00

Sajtos kolbász is jár a béremeléshez

Megszületett a bérmegállapodás a Kometánál, átlagosan hat százalékkal kapnak többet a dolgozók. S ha ehhez hozzáadják a pótlékok, valamint a prémiumok kapcsolódó emelkedését is, akkor ez további egyszázalékos növekedést jelent. Egyes kategóriában a béremelés eléri a kilenc százalékot, s a nyáron új, külön juttatást vezetnek be, ami éves szinten plusz kétszázaléknyi jövedelem-emelkedésnek felel meg.

Harsányi Miklós

Prohászka Balázs ügyvezető-helyettes elmondta: az elmúlt négy évben az órabérek minimum 50 százalékkal emelkedtek, egy átlagos húsipari szakmunkás esetében megduplázódtak. A béren kívüli juttatások köre tág, s folyamatosan tovább tágítják. A cégnél havi prémiumrendszer működik. Melynek maximális mértéke az alapbér tíz százaléka, s a kifizetés az adott szervezeti egység teljesítményétől függ. Két éve vezették be a karácsony előtti külön juttatást, ez tavaly félhavi alapbérnek felelt meg. A társaság ezt megtartja, s egyúttal újdonságról is döntés született. A nyári szabadságok előtt további juttatást, 2021-ben az alapbér 25 százalékát adják a dolgozóknak. Prohászka Balázs kiemelte, ez a jövőben félhavi mértékű lesz, s a cég eredményeinek függvényében tovább is emelkedhet.

– Elhatároztuk, hogy egy-egy új áru megjelenésekor minden dolgozónk mintát kap ebből, így megtapasztalhatják a közös munkánk eredményét. S ez rögtön egy fogyasztói tesztnek is tekinthető. Pünkösd előtt új sajtos grillkolbászt és a szeletelt bacont osztunk ki.

Prohászka Balázs azt is közölte, idén sikerült elkerülni a hosszas egyezkedést a bértárgyalásokon. Egyrészt az emelés mértéke ezt biztosította, másrészt a béremelési javaslat kidolgozása közben kikérték a szakszervezet képviselőinek véleményét. A társaságnál a béremelés évek óta április elsejétől hatályos, s az idén is így van. Az áprilisra jutó bérkülönbözetet hóközi kifizetésként májusban számfejtik a dolgozóknak.

 

Pénz futásért

Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kaposvári elnöke hangsúlyozta: a mostani körülmények között összességében jó bérmeg­állapodás született. Fontos, hogy anyagilag megbecsüljék a régi dolgozókat, s az is lényeges, hogy olyan bérrendszer legyen a társaságnál, ami biztosítja az utánpótlást.

A korábban bevezetett toborzási és jelenléti prémiumon kívül a legújabb juttatásuk az egészséges életmódhoz kapcsolódik. Aki ennek keretében kerékpáron, futva vagy legalább egy kilométerről gyalogolva érkezik munkába, aznap 300 forint juttatást kap.

A cégnek az első negyedév végén 823 saját munkatársa volt, s ezenkívül 51 kölcsönzött dolgozót foglalkoztattak.

A juttatások között megtalálható a kedvezményes étkezési lehetőség a cég saját konyháján: a dolgozók mindössze 3000 forintos térítéssel járulnak a havi 20-22 ebéd költségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában