eperszezON

2021.05.29. 11:30

Somogyban is késve szemeznek a szabadföldi eprekkel

Érik a szabadföldi eper Somogyban. A hűvös időjárás miatt bő egy héttel később kezdtek pirosodni a szemek és van, ahol a tavaszi fagyok miatt legalább egyötödével kevesebb a termés.

Góz Lilla

Már reggel hétkor tucatnyi mezőcsokonyai és környékbeli kezdte el a szabadföldi epret szedni Sudár Péter másfél hektáros ültetvényén. – Most jöttünk másodszorra, tavaly ilyenkor már napi kétszáz kilót is megszedtünk – mondta el egyikük.

A tucatnyi napszámos évek óta visszajár ide dolgozni, szezonkezdetkor reggeltől délig szedik az epret, majd ha több érik, akkor egész nap van munkájuk. – Nagyon szép az eper idén, a sok víz miatt pattan és könnyű szedni – mondta el Pelőcz Lászlóné, aki nyugdíjkiegészítésként nyolc éve napszámban szedi itt a gyümölcsöt.

Tíz napos csúszásban vagyunk, korai szabadföldi eper nincs az idén a hűvös, csapadékos időjárás miatt – mondta Sudár Péter őstermelő. – Most napsütés és meleg kellene, a legideálisabb a 25 fok a gyümölcsnek, hogy jó legyen a cukortartalma is. A tavaszi fagyokat megúsztuk, fátyolfóliával takartuk le az ültetvényt, viszont a sok csapadék miatt többször kellett védekeznünk gombásodás ellen – jegyezte meg az őstermelő, aki már tavaly júliusban elültette az olasz eperpalántákat. Másfél hektáron 90 ezer tövet telepítettek. Minden sorban csepegtető öntözőrendszert építettek ki, s mivel az eper nagy tápanyag­igényű, ezért káliummal is táplálták a növényeket.

A friss eperrel teli ládák Kaposvárra, Budapestre, Szombathelyre és Pécsre utaznak, ahol kereskedők értékesítik. – Átlagosan 800–1500 forintért adjuk el az eper kilóját, attól függően milyen a fajtája és mérete. – Az idén nagyon kelendő és elég jól tartja az árát – jegyezte meg Sudár Péter.

Nem csak Mezőcsokonyán, hanem a környező településeken is a napokban kezdődtek az első szedések. Rinyakovácsiban, Somogysárdon és Csökölyben is érik a gyümölcs, amelyből előreláthatólag június közepe felé érik majd a késői, apróbb lekvárnak való.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint hazánkban 550 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, ahol évente átlagosan 8–10 ezer tonna gyümölcs terem. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, valamint Somogy megyében vannak.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában