a jövő mezőgazdászai

2021.06.18. 14:39

Befejezték a tanévet, de a munkát még nem

A kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskolába 396 diák járt, a kilencedik, a tizedik és a tizenegyedik osztályos tanulók pénteken kapták meg a bizonyítványt. Az intézmény alapítványa idén először jutalmazta kiemelkedő munkájukért a fiatalokat, kilencen kaptak elismerést.

– Szeretettel köszöntök mindenkit ezen a várva várt napon – mondta pénteken Korb Zsófia, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola szakmai tanára tt a 9/C osztályosok bizonyítványosztásán. Összesen 29 fiú, lány fejezte be a tanévet.

– Örömre bőven van ok, diákjaink szép eredménnyel zárták a tanévet – hangsúlyozta Princz Zoltán igazgató. – Az iskolai átlag 3,6, ami magasabb az elmúlt 10 éves mutatónál, míg a legjobb tanulmányi eredményt – 4,1-es átlag – a 11/B végzős lovász osztály érte el. A koronavírus járvány alatt is szépen helytálltak a tanulóink, a sikerben kiemelkedő szerepe volt a kollégáimnak.

Három osztályban 60 diák érettségizett, s a fiatalok közel 70 százaléka továbbtanul. Van, aki helyben marad, s az egy éves mezőgazdasági-, illetve állattenyésztő- és állategészségügyi technikus képzésre jelentkezik, a többiek nagy része a MATE kaposvári campusán szeretne diplomát szerezni. A siker más területen is mérhető: Hajas Dániel (12.A) az országos szakmai tanulmányi versenyen első helyezést ért el az idei tanévben, Fábián Áron (12.B) második volt, Baghy Bátor István 13. osztályos mezőgazdasági technikus kimagasló teljesítményét is elismerték a szakmai megméretésen, akárcsak a 12.A osztályos Czeferner Benczét. Szita Károly, Kaposvár polgármesterének elismerő oklevelét a héten kapta meg az iskola.

Princz Zoltán szerint Somogyban a mezőgazdaság stratégiai ágazat, s épp ezért kiemelt szerepe van a szakember utánpótlásnak. Mindent megtesznek azért, hogy diákjaik versenyképes tudást sajátítsanak el, s a szakmai nyelvoktatáson kívül a digitális képzést is kiemelten kezelik. A fejlődést szolgálták az utóbbi évek beruházásai, akárcsak a vakációra időzített felújítások, melynek célja, hogy minél barátságosabb közeg várja a középiskolásokat.

– Júliusban bővítjük a kollégiumot – mondta. – Pillanatnyilag 120 tanuló elhelyezésére alkalmas az épület, ám iskolánk iránt megnőtt az érdeklődés, s ezért hat új szobát alakítunk ki az épületben. Így akár további 24 fiatal élhet majd kényelmes körülmények között.

Nyári nagyüzem a tangazdaságban

Kiemelkedő munkáért kilenc diák – Kovács Virág Enikő (10.B), Forró Csilla (11.B), Fenyvesi Áron (11.C), Nyári Judit (11.D), Hajas Dániel (12.A), Fábián Áron (12.B), Kollár Valentina Ditta (13.C), Grossberger Lisa 13. állattenyésztő és állategészségügyi technikus, Baghy Bátor István 13. mezőgazdasági technikus – kapott jutalmat a Móricz Zsigmond Oktatási Alapítványtól.

– A vakációban is több feladat vár a csapatra – mondta az igazgató. – A tangazdaságban a 35 hektárnyi búzán kívül 15 hektárnyi tavaszi árpát kell majd betakarítani, a termés egy részét eladjuk, a fennmaradó mennyiséget betároljuk. A bevételt részben eszközvásárlásra fordítjuk. S eközben már előkészítettük az iskolai tantermek és a kollégium tisztasági festésével kapcsolatos teendőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában