kemény meló

2021.06.14. 14:14

Hiába vadásznak napszámosokra a somogyi kisgazdaságok

Egy-egy idénymunkás naponta 7–9 ezer forintot kereshet Somogyban, a szerencsésebbek is legfeljebb 10–11 ezer forintra számíthatnak. Az ország középső és északnyugati részein napi 10–12 ezer forint alatt senki sem megy napszámba, de inkább a 12–15 ezer forint a jellemző.

Harsányi Miklós

– Nagyjából 30–40 idénymunkást foglalkoztatunk a szőlőben – mondta Peitler Szilárd, balatonboglári családi gazdálkodó. – Nyolcvanöt hektáron gazdálkodunk, Balatonlelle, Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy, Hács, Látrány és Ordacsehi térségében. Mindegyik munkást bejelentjük, a szőlészeti vezető intézi a napi teendőket, s csak ezután dolgozhatnak.

Öregszik a csapat, nagy része 50 feletti, és egyre nagyobb gond az utánpótlás. Régebben, amikor 5–6 hektárnyi szőlőt műveltek meg, a család maga oldotta meg a feladatot, ám ahogy nőtt a birtok, több munkáskézre volt szükség. A balatonboglári családi gazdálkodó szerint létkérdés a csapat egyben tartása. Az év nagy részében ugyanis sok a munka: nem csak a szüretre kell ember, de a metszés, a kötözés és a törzs­tisztítás rendszeres feladatot jelent. Ráadásul előfordul, hogy hétvégén sincs megállás, a csoportot például szombaton a balatonlellei birtokra szólítja a munka.

Peitler Szilárd szerint hihetetlenül nehéz lenne minden egyes feladatra külön toborozni alkalmi munkásokat. Hangsúlyozta: a gazdaságukban igyekeznek annyit fizetni, hogy ne érje meg az embereiknek elmenniük máshova.

– Nálunk 850 forint az órabér – mondta Murvai Dániel, az iharosberényi Kertax Kft. tulajdonosa. – Ennyi pénzért nehéz napszámost találni, de ha 10 ezret adnék, akkor se lenne könnyű. A fárasztó fizikai munka és az időjárási viszontagságok miatt egyre kevesebben akarnak a földeken dolgozni.

Elmondta: mivel a fagy tetemes kiesést okozott a gyümölcsösben, ezért a szokásos 50 helyett idén átlagosan legfeljebb 10–12 idénymunkást foglalkoztatnak. Pénteken 15-en dolgoztak a málnásban, s a csapatot alapvetően helyiek alkotják. A bodza betakarítása, feldolgozása is bőven ad majd munkát. Murvai Dániel kiemelte: az idénymunkások zöme alacsony iskolai végzettségű, van, aki a nyolc általánost sem járta ki. S bár az elhelyezkedési lehetőségek behatároltak, ám a rengeteg építkezés miatt az építőipar a mezőgazdaságnál esetenként jóval magasabb, akár 12–14 ezer forint körüli napi keresettel csábítja a dolgozókat.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke hangsúlyozta: megyénkben több térségben, így Látrány közelében is kevés az idénymunkás, noha a kertészetekben, szőlészetekben szükség lenne rájuk. Foglalkoztatásukat jelentősen megkönnyítették az elmúlt időszakban, s aki jelenleg napszámosként szeretne dolgozni a környéken is, az szinte azonnal talál magának munkát.

Sok kárt okoz a gazdaságoknak a munkaerőhiány

Alig van napszámos, idénymunkás. Nincs, aki betakarítsa a zöldséget, gyümölcsöt, így a munkaerőhiány jelentette probléma már-már felér az időjáráséval, derült ki a Növekedés.hu cikkéből. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke úgy látja, az elégtelen munkaerő-ellátottság közvetlenül és közvetve évi mintegy 50–80 milliárd forint kárt okoz az évi 300 milliárd forint körüli termelési értékű zöldség-gyümölcs ágazatban és a helyzet minden évvel tovább romlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában