vihar után

2021.06.29. 11:30

Szüretelt és aratott is a vihar Somogyban

A házakon kívül a gabonában és a gyümölcsösökben is károkat okozott a vihar.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Jelentős károkat okozott a múlt hét pénteki jégvihar Somogyban. A barackfákról leverte a gyümölcsöt és a szántóföldi növények is megsínylették az olykor tyúktojásnagyságú jeget. Elkeseredett gazdákkal találkoztunk, akik azt mondták: idén a jég szüretelt és aratott helyettük.

Halmokban áll a zöld barack a fák alatt Látrány térségében. A jégverés itt is megelőzte a szüretelőket. – Hüvelyujjnagyságú jég esett itt 15 percig – mondta el Gara Miklós, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet igazgatója. Hozzátette: négy kertjükből egy 26 hektáros ültetvény 90 százalékos jégkárt szenvedett. – A termés fele a földön van, amelyik a fán maradt, azokat kilyuggatta a jég, moníliás rothadás kezdődött, ami ellen permetezéssel védekezünk. Mentjük a menthetőt két héttel a szüret előtt – tette hozzá Gara Miklós. Megjegyezte: most elsődleges feladatuk a fertőzések mérséklése és a jégkár bejelentése a hatóságok felé.

Nemcsak a somogytúri barackosban, hanem a viszi dióültetvényükön is látszanak a jég nyomai. – Magyar fajtákkal dolgozunk, amelyek ellenállóbbak és bízunk abban, hogy a jégverést követően lesz mit szüretelnünk ősszel a fákról – mondta. Ahogy a gyümölcsösök, úgy a szántóföldi növények is megsínylették a viharos időjárást. – Dél-Nyugatról jött a vihar, eső nélkül, tyúktojásméretű jég esett – mondta el Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó, akinek több mint 100 hektárnyi területén okozott károkat a viharos időjárás. – Kiverte a búzából a magokat, a napraforgónál csak csonk maradt, a kukoricát félbetörte – sorolta a gazdálkodó. Szerencsére kötött biztosítást, s abban bízik, hogy a jégkárok nagy részét kifizetik neki. Nemcsak Mezőcsokonyán, hanem Kadarkút, Hetes, Kaposfő, Gige és Kiskorpád környékén is pusztított a jég a gyümölcsösökben, a kiskertekben és a szántóföldi növénykultúrában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az eddigi legnagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki hidegfront. Annak ellenére, hogy a generátorok országszerte folyamatosan működtek, az extrém időjárás több helyütt okozott jégesőt. Néhány óra alatt 10 szupercella alakult ki, Somogyban Fonyód, Siófok, és a Zselic térségében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei egy nap alatt fele annyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint eddig az egész esztendőben összesen. Az agrárkamara szerint egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, a határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában