történelmi csúcsok

2021.07.30. 11:30

Húsbavágó a pénteki drágulás a benzinkutakon

Pénteken újabb történelmi rekordszintre emelkedett a benzin átlagára, bruttó 5 forinttal kell többet fizetnünk az üzemanyagért, így a 95-ös benzin átlagára 454 forint. A szolgáltatók egyelőre kivárnak, de a végtelenségig nem tudják lenyelni a többletköltségeket.

Góz Lilla

Jelentős emelkedéssel zárjuk a július hónapot. A benzin mellett a gázolaj is drágul, bruttó 6 forinttal emelkedik az ára, ezzel 449 forintra nő a literenkénti átlagára.

– 2012-ben 453 forintba került egy liter benzin, ezt az árat sikerült túlszárnyalnunk – mondta el Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa. Hozzátette, ugyan múlt pénteken az üzemanyagok 4-4 forinttal kerültek kevesebbe, de az előrejelzések szerint ez a tendencia nem folytatódik, újabb drágulások lehetnek.

– Most 74 dollár körül mozog a Brent olaj ára, mint a történelmi csúcs idején, és sajnos a folyamatos forint-árfolyamgyengülés miatt sem várható csökkenés – tette hozzá. Bujdos Eszter kiemelte, június eleje óta a benzin 30, a gázolaj 22 forinttal emelkedett literenként. – A kereslet viszont nem tért vissza a Covid előtti időkhöz képest, a kutak számításai alapján a lakossági forgalom 20 százalékkal marad el a korábbitól – jegyezte meg. Számítani kell arra, hogy akár 80 dollárig is emelkedhet az olaj ára, így legkésőbb jövő év januárjáig 10-15 forinttal drágulhatnak az üzemanyagok, amely a szolgáltatások áraiban is megmutatkozhat majd.

Fotó: Shutterstock

Nemcsak a taxitársaságok, hanem a fuvarozóvállalatok is megérzik az üzemanyag árának drágulását. – Csökkentettük a flottánkat a pandémia alatt és próbálunk alkalmazkodni a mostani helyzethez – mondta el Mezei István, a Somogy Trans Kft. tulajdonosa. – Egyelőre nem emeltünk fuvardíjunkon, kivárunk. Mezei István hozzátette, itthon még mindig kedvezőbbek az üzemanyag­árak, mint a legtöbb európai országban, ezért próbálnak főleg Magyarországon tankolni.

A taxisok várnak

– Egyre nehezebb helyzetbe vagyunk, az üzemanyagköltségeink folyamatosan nőnek – mondta el Lengyel Balázs, a City Taxi vezetője. Hozzátette, a benzin és a gáz­olaj ára mellett emelkedtek a szervizdíjak, autóalkatrészek ára is, valamint a gépjárművek fogyasztása is nőtt a nagy melegben a klímahasználat miatt. – Keressük a kedvező tankolási lehetőségeket, jelenleg Kaposváron az önkiszolgáló kutakon a legolcsóbb az üzemanyag – tette hozzá Lengyel Balázs. – Szeptemberig nem tervezzük, hogy emelünk a fuvardíjakon

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában