tehénmosó

2021.07.07. 14:00

Marhajó wellnesst kapnak a szentgáloskéri tehenek a hőségben

Óriási ventilátorokkal, vízpermettel hűtik a somogyi teheneket, hogy ne essen vissza a tejtermelés a nagy hőségben. A 36-38 Celsius fokos, júliusi időjárás nemcsak az embereket, de a haszonállatokat is próbára teszi. A szarvasmarhákat azonban nem teszik ki az időjárás viszontagságainak.

Kovács Gábor

Embernagyságú ventilátorok pörögnek az óriási istállóban az Agrária Zrt. szentgáloskéri tehenészeti telepén, a magasba függesztve. Kint már kora délelőtt 33 fokot mutat a hőmérő, de bent 25-26 fokos, kellemes a hőmérséklet.

Szentgáloskéren naponta mintegy 11 ezer liter tejet állítanak elő. Az állatgondozók mindent megtesznek azért, hogy a tehenek megfeledkezzenek arról, hogy odakint mindent elsöprő a kánikula.

– Jámbor, de okos állat a tehén, nem szereti a nagy meleget – jegyezték meg a dolgozók, miközben a marhák kidugták a fejüket a rácson, hogy szemügyre vegyék a látogatót.

– Tavaly nyáron sem érte hőguta vagy hőstressz az állatainkat, és az idén is ez a célunk – fűzte hozzá Kristóf Dániel telepvezető, aki egy gyors terepszemlét tartott éppen.

Egy tehénnek 200 literes bendője van, és nem könnyű megtölteni: 100-140 liter vizet megiszik, 50-60 kiló takarmányt megeszik naponta. Az emésztés energiafelvétel, ezért ilyenkor hőt termel a jószág. Ez még külön terheli az állatot, miközben szinte elviselhetetlen lenne a hőség a napon. A fokozott hőhatásnak azonban nem szabad a tejtermelés rovására menni, ezért a telepen igyekeznek megőrizni a 35 literes fejési átlagot a nyári időszakban is.

– Elfogadható a hőmérséklet még akkor is, amikor kint tombol a hőség – tekintett körül Pásztohy András, az Agrária Zrt. elnöke, aki szerint nagyon fontos, hogy a tejtermelésben is hozzáadott értéket állítsanak elő, mert csak ez viheti előre a hazai mezőgazdaságot. A szentgáloskéri vemhes üszőket ennek szellemében értékesítik Törökországba és Oroszországba is. Az 1970-es években épült majort 2004-ben újították fel, és hamarosan tovább bővülhet. Uniós és hazai forrásból valósíthatnak meg egy fejlesztést két éven belül, erre a célra egy 240 millió forintos támogatás áll majd a rendelkezésükre.

Ötpercenként jön a frissítő zuhany

Ventilátorok működnek a kazsoki állattartó telepen is, tudtuk meg Bakos Gábortól, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatójától. Az idei hőségre való tekintettel újabb ventilátorokat terveznek felszerelni a nyáron, kiegészítik a meglévő hűtési rendszerüket. Náluk is vízpermetes zuhany frissíti fel a marhákat ötpercenként. Szigetelt tetejű istállók biztosítják, hogy minél kevesebb hő jusson be az épületekbe. Folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, az itatókat naponta tisztítják. A nagy nyári melegben 10 százalék körüli a visszaesés a tejtermelésben, de ez 30-40 százalékot is elérhetné a ventilátorok nélkül Bakos Gábor szerint. 2700 tehén, a növendékekkel együtt ötezer szarvasmarhát tartanak a cég kazsoki és homokszentgyörgyi telephelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában