mészkemence

2021.10.01. 18:16

Naponta több ezer tonnányi cukorrépától lesz édes az életünk

Százhuszonnyolcadik alkalommal gyújtották be a mészkemencét, október hatodikán megkezdődik a kampány Magyarország egyetlen cukorgyárában Kaposváron. Naponta 7200 tonna cukorrépát dolgoznak fel 80 napon keresztül.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Megérkeztek az első répa szállítmányok a kaposvári cukorgyárba. Pénteken délután 128. alkalommal gyújtották be a mészkemencét, ami a kampány szimbolikus kezdetét jelenti. – Idén 10 600 ezer hektárról lesz cukorrépa beszállítva, a termésátlag tíz százalékkal elmarad a az elmúlt három év átlagához képest, amelyet a magas cukortartalom tud ellensúlyozni – mondta Kovács Gergely, a kaposvári cukorgyár kereskedelmi és marketing igazgatója. Hozzátette: a gyárban naponta 7200 tonna cukorrépát dolgoznak fel és a tervek szerint 80 napon keresztül zajlik a kampány.

Számos olyan beruházás készült el, ami növeli az energiahatékonyságot. – A kazánházba kicseréltük a csővezetékeket, a diffúziós friss víz rendszert bővítettük, a bepárló állomáson cseppfogókat építettünk be, korszerűsítettük a laborok és a csomagoló üzemben egy automata tálcázó állt munkába – emelte ki Kovács Gergely. Hozzátette: a cukorrépa termelőkkel már tárgyalnak a jövő évről, őket egy programban 600 ezer euróval támogatják az új vető-illetve betakarító gépek vásárlásában. A kampányban a 235 állandó dolgozó mellett közel félszáz ideiglenes dolgozót is felvesznek. A Koronás Cukor márkájuk idén 25 éves, ez alkalomból egy kampány indult, a vásárlókkal közösen támogatják a szentendrei skanzen által életre hívott Demencia Programot. Kovács Gergely köszöntője végén stabil nyersanyag ellátást és biztonságos üzemmenetet kívánt a kampányra.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében elmondta: a a város versenyképességének növelését két pillére helyeznék a jövőben, az egyik a gépipar, a másik pedig az élelmiszergazdaság. – Azon dolgozunk, hogy a Dunántúl agrár-és élelmiszeripari központja lehessünk, a jövőbeli beruházások esetében a zöld, klímabarát szemlélet fontos szerepet fog játszani – tette hozzá Szita Károly. A polgármester megjegyezte: a jövőben javítani kell a feldolgozottságon, az elkövetkezendő nyolc évben 9000 milliárd forint támogatás lesz a különböző ágazatok fejlesztésére.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott, hogy a korábbi és a mostani cukorgyári dolgozóknak, hogy a 128. kampány kezdődhetett meg. Hozzátette: Somogyban az agrárium sokaknak jelent jövedelmet, így a megyében hatványozottabb az ágazat gazdaságban betöltött szerepe, teljesítménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában