milliós aranykoronák

2021.11.21. 11:30

A somogyi föld is tovább drágult

Tovább drágult a somogyi föld, a bérlőknek is mélyebbre kell zsebbe nyúlniuk .

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Tovább emelkedett a hazai termőföld ára 2020-ban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb kiadványából. A megyei adatokból megtudtuk, hogy Somogyban is tapasztalható a drágulás és a földet bérelni is magasabb áron tudták a somogyi gazdák, mint a korábbi esztendőkben.

Százhetven hektárnyi szántóföldet bérel a magyaratádi Barátság Szövetkezet. – Többéves szerződést kötöttünk a földtulajdonosokkal és a megállapodásokban rögzítettük a bérleti díjat, amely a terület­alapú támogatás összege – mondta lapunknak Lackovics Sándor, a szövetkezet elnöke.

Hozzátette, a többi gazdálkodó szervezethez hasonlóan ők is a saját bőrükön tapasztalják, hogy évek óta folyamatosan emelkedik a termőföld ára. – Kaposvár környékén a húsz aranykorona feletti, jó minőségű szántót jelenleg már kétmillió forint körül kínálják – jegyezte meg Lackovics Sándor.

2019-hez képest az eladott termőterületek átlagára 8,2 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékben – 13 százalékkal – a gyümölcsösök drágultak. Tavaly egyhektárnyi szántóterület átlagosan 1,7 millió forintért cserélt gazdát, ugyanakkor a szántóföld bérléséért 64 400 forintot, a vételi ár 3,7 százalékának megfelelő éves díjat kellett fizetni. Országos szinten összesen 63 ezer hektárnyi termőföldet értékesítettek 2020-ban, ez a termőföldforgalom 8,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben. Az összes értékesített terület 72 százaléka szántó, 13 százaléka erdő, 11 százaléka gyep, míg a fennmaradó 4 százalék szőlő és gyümölcsös volt. A megyék többségében csökkent az értékesített terület nagysága, Somogy megyében ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható.

– A termőföld árát több tényező is befolyásolja, például a természeti adottságok, a talajminőség, a csatornázás, a nemzeti szabályozás – mondta lapunknak Tóth Péter, a KSH szakmai tanácsadója. Hozzátette, az Európai Unió tagállamaiban nagyon eltérőek a termőföldárak, az elmúlt években a legnagyobb mértékben Csehországban (négy és félszeresére), Romániában, Litvániában, Észtországban (több mint háromszorosára), Bulgáriában, Magyarországon és Lengyelországban (több mint kétszeresére) emelkedett a szántóföld ára.

A hazai termőföldárakhoz hasonlóan a földbérleti díjak emelkedése sem állt meg az utóbbi esztendőben. A szántó művelési ágába tartozó földterületek éves bérleti díja átlagosan 7,3 százalékkal volt magasabb.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában