ingatlanárak

2021.11.23. 20:00

Egy dél-somogyi házat kapsz egy balatoni négyzetméterért

A zamárdi Szegfű utcában a legdrágább, a péterhidai Fő utcában a legolcsóbb az ingatlanok ára Somogyban. Az átlagos négyzetméterárak között kétszázszoros a különbség. A nagy eltérés ellenére mindkét település népszerű a vásárlók körében.

Marosi Gábor

Fotó: NemA

Legutóbb három héttel ezelőtt költözött egy család Péterhidára. Az új lakók néhány millió forintért vásárolták meg az ingatlant, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik.

Káló Tímea Péterhida polgármestere megkeresésünkre elmondta, az elmúlt években folyamatosan emelkedett a település lélekszáma. Több gyermek is született és újak is beköltöztek, ezért jelenleg százhetvenen élnek a faluban.

Eladó ingatlant viszont most nem egyszerű találni Péterhidán. A településen egy házat árulnak, azt is már évek óta. Az ingatlan.com adatai szerint a határ menti település főutcájában az átlagos négyzetméterár mindösszesen 11 ezer forint. Káló Tímea polgármester szerint ez meglehetősen alacsony, bár az elmúlt évben félmillió forintért is túl­adtak egy házon, ami vélhetően lenyomta az átlagárat. Zamárdiban azonban lényegesen többe kerülnek az ingatlanok. A Szegfű utcában egy négyzetméterért átlagosan több mint 2 millió 200 ezer forintot is elkérnek. Ezt követi a balatonvilágosi Kisfaludy utca, ahol hasonlóan magasak az árak, Szántódon a Hattyú utcában viszont egy négyzetméter már olcsóbb, mint kettőmillió forint.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője megkeresésünkre elmondta, Somogyban azért vannak ekkora különbségek az árak között, mert bizonyos területek, például a Balaton és környéke nemzetközi szinten is híres régió. – A statisztikai adatok szerint a balatoni árak már a fővárosit is meghaladják – kezdte Balogh László. – A tónál és környékén az ingatlanok átlagos eladási ára több mint 36 millió forint, míg Budapesten csak 34. Somogy megyében Siófokon, Zamárdiban, Szántódon és Balatonlellén találhatóak a legdrágább ingatlanok – hangsúlyozta Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette, nagyon sok beruházás van a megyében és a jövőben is több új lakás épülhet, ami tovább alakítja majd az árakat.

Átlagos négyzetméterárak Somogy megye utcáiban

Riasztóan elszabadultak az árak

A Balatonon jelentős a kereslet a part menti vagy partközeli társasházi lakásokra. Megfigyelhető, hogy sokan, akik az elmúlt 10–15 évben lakást vettek nyaralónak, most inkább kertes házra cserélik az ingatlant – írta piaci elemzésében az ingatlanbazár.hu. A társasházakban csak a legjobb adottságú lakások kelnek el gyorsan. A kialakult, magas árakon, a többi lakás esetében kivárás a jellemző. A vevők egy része ugyanis úgy véli, hogy túlárazottak az ingatlanok, és arra várnak, hogy a későbbiekben majd enged az árból a beruházó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában