barcogás

2021.11.16. 09:00

Két rekorder trófeájú bika is esett Somogyban

Somogy megyében a végéhez közeledik a barcogás, amely több szép trófeát is eredményezett a vadászatra jogosultaknak. Igaz, az állomány folyamatosan csökken, így mind kevesebbszer kerülhet dámbikatrófea a bírálókhoz.

Koszorus Rita

A dámszarvas párzási időszaka, a barcogás október közepe felé kezdődik, s ilyentájt már lecsengőben van. – A simogatóban van még bika, amelyik a jellegzetes hangot hallatta, de ez már ritka – mondta kérdésünkre Nagy János, a Bőszénfai Szarvasfarm vezetője.

A megyében sok helyütt jelen van a lapátos agancsú állat váltóvadként, de ezeken a vadászterületeken olyan alacsony a létszáma, hogy barcogás nincs is. A dámszarvas leginkább a homokos talajú területeket kedveli.

– A hetvenes és nyolcvanas években sok dámot telepítettek az országba, amelyből lett is szép állomány – mondta lapunknak Sugár László vadbiológus, a Kaposvári Campus professor emeritusa. A háború előtt is voltak már területek, hiszen a főúri birtokok közül a Hunyady-vadaskertben dámokat tartottak. Ez Marcali és Hollád között terült el. Lábodon volt nagy állomány, de mára nagyon lecsökkent a számuk itt is, részben a sakál pusztítása miatt.

Kaszón van még említésre méltó állomány, de persze közel sem olyan jelentős, mint a gímszarvas. Ennek ellenére idén is voltak érdeklődő vendégvadászok, akik felkeresték a társaság vadászterületeit. – Azokra a bikáinkra, amiket a vadgazdálkodási tervünkben előírtak, tudtunk vendéget fogadni – mondta Galamb Gábor vezérigazgató. Hozzátette: idén megdőlt a kaszói rekord is, hiszen a legnagyobb terítékre hozott dámbika trófeája 4,65 kilo­gramm súlyú volt.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Október közepén a Törökkoppányi Íjász Vadásztársaság területén egy vendégvadász egy 6 kilogramm trófeasúlyú dámbikát ejtett el, amely a megyei bírálaton 220,06 CIC nemzetközi pontot kapott. Ezzel jelenleg a hatodik az országos listán.

A megye legnagyobb vadászatra jogosultjának, SEFAG Zrt.-nek területein 106 dámbika került terítékre. A legerősebbnek a szántódi vadászterület bizonyult, ahol 10 dámbika esett, átlagosan 4,85 kilogrammos trófeasúllyal és többségében koros bikák voltak. Innen került ki egy 5,47 kilogramm trófeasúlyú és a bírálat során 212,41 nemzetközi potot elért bika is, összességében 9 arany és egy ezüst minősítésű vadat ejtettek el. A társaság azt közölte: a területein a bírált dámszarvas bikák életkora átlagosan 8,9 év volt, s az elejtett vad 43 százaléka öreg korú volt, trófeáik súlya pedig meghaladta a 3 kilogrammot.

A társaság területein terítékre hozott dámszarvas bikák trófeái közül 13 arany, 11 ezüst, 6 bronz született. A társaság azt közölte, hogy az abnormális agancsok száma nagyon magas volt a lábodi régióban. Ezek átlagtömege 2,85 kilogramm volt és koruk átlagosan 9,2 év.

A várt külföldi vendégek megérkeztek a SEFAG-hoz, hiszen osztrák vadászokból idén sokan érkeztek, a külföldi és belföldi vadászok aránya 70-30 százalékra tehető.

A természet úgy rendezte, hogy a dámoknál hölgyválasz van

A dámbikák barcogáskor szinte csak azzal vannak elfoglalva, hogy minél több tehenet borítsanak, ezért aztán nem is esznek. A táplálkozás elmaradása miatt barcogáskor akár testsúlyuk harminc százalékát is képesek elveszíteni. A bikák felkeresik a hagyományos barcogóhelyeket, barcogóteknőt kaparnak a talajba, amelybe belefekszenek. Ebbe vizelnek, s rendszeresen ondójukkal is megjelölik. Egy bikának több barcogóhelye is lehet, de teknőt csak a korosabb egyedek tartanak fenn. A fiatalabb bikák a barcogóhelyek közelében felajzva várják, hogy tehénhez jussanak. A barcogóhely körül tartózkodó tehenek egyenként keresik fel a kiválasztott bikát.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában