gazdaság

2021.11.24. 11:30

Négy somogyi vállalat is található a hazai legjobbak listáján

Az ötszáz legnagyobb árbevételű magyarországi cég között négy somogyi is található. A 2020-as összes árbevételük 204 milliárd forint volt, élelmiszeripari és elektronikai ipari társaság is van az élmezőnyben.

Harsányi Miklós

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. – 88 milliárd 838 millió forinttal – a 141. helyet foglalja el az ötszázas listán – derült ki a HVG TOP 500 legnagyobb árbevételű magyarországi cégeit bemutató, friss összesítésből. A Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. a 252., a Videoton Elektro-Plast Kft. a 465., míg a kaposvári MG. Produkt Kereskedelmi Kft a 485.

Az agrártermékek nagykereskedelmére szakosodott kaposvári MG Produkt Kft. 1997 óta működik, s 2020-ban mintegy 29,6 milliárd forint bevételük volt. Hanyecz Imre ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: az alapítás óta eltelt időszakot zömében nyereséggel zárták. Összesen huszonegy dolgozót foglalkoztatnak, s több mint 300 üzleti partnerük van.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a 2020-as közel 380 ezer tonnával szemben az idén csaknem 430 ezer tonna terményt értékesítenek. Öt éve foglalkoznak műtrágyaeladással, tavaly óta a forgalmazott mennyiséget megduplázták, így megrendelőik 16 ezer tonna helyett 2021-ben 33 ezer tonnát vásároltak cégüktől. Hanyecz Imre hangsúlyozta: üzletpolitikájukat a következő időszakban is folytatják. A tervek szerint kelet-magyarországi piaci pozíciójukat 2022-ben erősítik, az export továbbra is meghatározó számukra, s a 2021-es 35 milliárd forint után jövőre nagyjából 40 milliárd forint bevételre számítanak.

– Megbízhatóság, pontosság, pénzügyi fegyelem: szerintem ennek a három tulajdonságnak van alapvető jelentősége a gazdasági életben – hangsúlyozta. – A megkötött szerződést minden esetben maradéktalanul teljesítjük, sok olyan ügyfelünk van, akivel indulás óta együtt dolgozunk. Partnereink csaknem 60 százaléka somogyi.

– Büszkék vagyunk, hogy Somogy megyét társaságunk is képviseli – mondta Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója. – Olyan ligában játszunk, melynek az élén a MOL van. Cégünk árbevétele 2020-ban 30 milliárd 997 millió forint volt, a Videoton Elektro-Plast Kft. adatait tekintve a 465. helyen vagyunk az 500-as listán, de ha a szintén kaposvári Videoton Battery Technologies adatait is figyelembe vennénk, akkor jóval előrébb lennénk.

Az idén ötvenéves cégük – stílusosan – ötvenmilliárd forint feletti bevétellel zár. A somogyi vállalat eddig a Videoton-csoport árbevételének nagyjából egyötödét adta, 2021-ben viszont már a negyedét. Az igazgató elmondta: kiemelt céljuk, hogy cégük több lábon álljon és stabilan működjön. S a már megkezdett automatizálási folyamatot 2022-ben folytatni kívánják, így próbálják féken tartani a költségeket.

Nyolc év alatt megduplázódott a Kometa dolgozói létszáma

Prohászka Balázs, a Kometa Zrt. ügyvezető-helyettese kiemelte: a 2013-as csaknem 18 milliárd forintos bevételüket nyolc év alatt megháromszorozták. Sok minden hozzájárult a fejlődéshez, így a technológiakorszerűsítés és a termékfejlesztésen kívül fontos volt a marketing is.

– Nyolc év alatt duplájára nőtt a dolgozóink száma is, jelenleg közel 900-an vagyunk – közölte Prohászka Balázs. Arra a felvetésre, miszerint a koronavírus-járvány mennyire befolyásolta az élelmiszeripari cégek helyzetét, kifejtette: stratégiai területről van szó, ahol minden körülmény között el kell végezni a munkát. Társaságuk is folyamatosan működött az elmúlt időszakban, s nemcsak szinten tartották, hanem növelték is a bevételüket.

Az ügyvezető-helyettes szerint a szakmai siker a jó dolgozói csapatra vezethető vissza, s arra, hogy sikerült felépíteni egy kiváló vezetői gárdát. A Kometa 2021-ben mintegy 60 milliárd forint árbevételt vár, s jövőre is növekedést terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában