adatgyűjtés

2021.11.14. 10:00

Tizenkét somogyi települést érint a gazdaságok idei második összeírása

A Központi Statisztikai Hivatal az ország 354 településén mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével november 15-én kezdi meg az egyéni gazdaságok összeírását. Somogyban 12 települést érint a felmérés.

Harsányi Miklós

A KSH november 15. és december 15. között hajtja végre az éven belüli második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Unió felé adatszolgáltatási kötelezettségének is.

A statisztikai hivatal azt is közölte: az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, az agrotechnikára, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek, az összeírás november 15. és 25. között online zajlik. November 26. és december 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem kívántak élni az önkitöltés lehetőségével, s elektronikusan végzik a kérdőív kitöltését.

– Az összeírók az aktuális járványügyi szabályok betartásával végzik munkájukat – közölte Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója. – Ugyanakkor lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat.

A kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önkitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket, őket nem keresik fel az összeírók.

Összesen tizenkét somogyi települést, Csomát, Csurgót, Gyugyot, Kaposmérőt, Kaposújlakot, Marcalit, Pogányszentpétert, Szántódot, Szőlősgyörököt, Taranyt, Tengődöt és Zamárdit 315 címmel érint a felmérés. Ők november 15–25 között online is kitölthetik a kérdőívet, ha ezt nem teszik meg, akkor keresik őket az összeírók.

Ezen túl a megyében 144 nagy, kiemelt jelentőségű gazdaságnak kötelező az online kitöltés december 15-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában