Leteszik a kalapo(s)t

2022.01.18. 09:00

A túl magas fűtési költség megeszi a gombások hasznát

Bedőléssel fenyegeti a növekvő világpiaci energiaár a gombaipart. A kistermelők közül a költségeik emelkedése miatt többen már korábban bedobták a törölközőt. Somogyban kevés a nagyobb gombatermesztő üzem, míg háztájiban sokan foglalkoznának a gombával vidéken, ha megérné.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A fűtés megeszi a hasznot – így fogalmazta meg tömören a helyzetet Fodor István, zselickisfaludi gombász. – Ráadásul duplán, mert nemcsak állandó hőmérséklet szükséges a gombák növekedéséhez, hanem az is energiaigényes, hogy a termesztés előtt hővel fertőtlenítjük az alapanyagként szolgáló komposztot. 

Az utóbbi időszakban fellendülni látszott a háztáji gazdálkodás, többen házat béreltek a kis somogyi falvakban, hogy laskagombát és a japán siitake gombát termesszék kicsiben. Alapanyagot az interneten lehet rendelni és főként a gyógygombák értékesítésétől remélhető haszon. 

Nagyüzemben nem túl sokan foglalkoznak gombával megyénkben, felelte érdeklődésünkre Vrancsik Tibor gombaszakértő. Pedig korábban a Balaton és Tab környékén többen fogtak bele hasonló vállalkozásba, sőt a külső-somogyi régióban szociális szövetkezetek is fantáziát láttak a gombában. Fiadon komoly beruházással építettek pincét néhány évvel ezelőtt, ám azóta felhagytak a tevékenységgel. Egyes helyeken a termő­zsákok beszerzésének emelkedő költségével indokolták a kilépést, de Vrancsik Tibor azt gyanítja, hogy sokszor a szakmai ismeretek hiánya vezetett a kudarchoz. Több helyen az egészségügyi veszélyek is indokolták a feladást. Kevesen tudják, hogy a gombatermesztő üzemekben a dolgozóknak maszkot kell viselni a spórák terjedése miatt. 

Kritikus helyzetbe került a hazai gombatermesztés, mert az energiaárak tavaly év végi emelkedése túl nagy költségnövekedést jelent a gombával foglalkozó vállalkozásoknak. Sem a termék árának emelésével, sem pedig belső hatékonyságnövelő intézkedésekkel nem tudják kigazdálkodni a pluszköltségeket, ezért az agrárkamara a termelőket védő intézkedéseket javasol. A gombakomposzt-előállítás a leginkább energiaigényes része a termesztésnek, mert egy tonna komposzt előállításához 100–150 kWh áram szükséges a mezőgazdasági melléktermék, a trágya érleléséhez. Az egész évben állandó hőmérsékleten és páratartalom mellett működő gombaházak sok áramot fogyasztanak. 

Drága gomba nem kell a kosárba

A magyar gombaipar a teljes, évi 15–16 millió kilogrammos belföldi fogyasztást fedezi, illetve ezen túl még 10–20 milliárd forint exportbevételt is előállít, de ha a termelés visszaesik, akkor az a lengyel konkurencia térnyeréséhez vezet. Az áremelkedés nem lehet megoldás, mert a magyar fogyasztó meglehetősen árérzékeny, és ha drágának ítéli meg a gomba árát, nem vásárolja meg a piacon. Ezért félő, hogy jelen helyzetben a nagyüzemek a termelés visszafogását tartják átmeneti megoldásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában