Pénzügyek

2022.02.02. 17:30

Élelmiszerre cserélik a pihenést a kártyások

Február elsejétől Széchenyi Pihenőkártyával (Szép-kártya) is lehet fizetni a legtöbb hazai bevásárlóközpontban és élelmiszerboltban.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A szabályok szerint azonban kizárólag élelmiszerekre lehet felhasználni a számlán lévő összeget, alkoholtartalmú italokra, vegyi árukra, kozmetikumokra, állateledelekre és újságokra nem. A nagyobb üzletláncok szinte mindegyike elfogadja keddtől a Szép-kártyát. Az Aldiban, a Lidlben, a CBA-ban, a Pennyben és a Sparban is lehet vele fizetni, a Tescóban azonban majd csak várhatóan február 7-től. 

A Kapos-Coop üzleteiben is várni kell még arra, hogy a Szép-kártya valamelyik alszámlájáról élelmiszert lehessen vásárolni. Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója megkeresésünkre elmondta, már korábban elindították kérelmüket a bankok felé, de időbe telik, amíg a bankkártyaterminálokon beállítják a Szép-kártyás fizetési lehetőséget. – Az OTP, a K&H és az MKB kártyáit is elfogadjuk majd, de még kérjük a vásárlók türelmét – fogalmazott Hatta József. 

– Mind az 51 üzletünkben lehetőség lesz az új fizetési módra, de előre láthatóan csak február közepétől. A Szép-kártyás vásárlásoktól mérsékelt forgalomnövekedésre számítunk. Várhatóan a kaposvári és a nagyobb településen működő üzletekben használják majd többen ezeket a kártyákat. A vidéki, alig pár száz lelkes falvakban, ahol sok nyugdíjas él, kevésbé lesz népszerű ez a fajta fizetési lehetőség – hangsúlyozta a Kapos-Coop kereskedelmi igazgatója. Hatta József hozzátette, korábban, amikor még Erzsébet-utalványokkal lehetett fizetni a boltjaikban, akkor a forgalom jelentős részét tette ki a papíralapú fizetőeszköz, ezért is bíznak a Szép-kártya sikerében. 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára érdeklődésünkre elmondta, a kereskedelemre nagyon kedvező hatással lesz az új fizetési lehetőség. Ahhoz azonban, hogy a boltokban használni lehessen a Széchenyi Pihenőkártyákat, az üzleteknek szerződniük kell a bankokkal. Ennek azonban van egy átfutási ideje, ezért fordulhat elő, hogy nem mindenhol lehet február elsejétől fizetni a kártyákkal – tette hozzá. 

 

A szálláshelyek a kártya vesztesei

A turizmusból élők közül sokan nem örülnek annak, hogy a boltokban is fizetni lehet a Széchenyi Pihenőkártyákkal. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus alelnöke megkeresésünkre elmondta, a Szép-kártya jelentősen befolyásolja a belföldi turizmus alakulását, ezért a szállásadók áprilisban és májusban ezt megérezhetik a forgalmukon, a következő két hónapban azonban kevésbé. 

 

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában