Segítség a bajban?

2022.03.29. 17:30

Az agrártárcával ellentétben az unió elengedte a gazdák kezét

Az Agrárminisztérium négymilliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskocatartóknak. Somogyi állattenyésztők szerint a munkabérek és az energiaárak emelkedése messze nem olyan megterhelő, mint a takarmányárak emelkedése.

Harsányi Miklós

– Összesen 120 sertéskocánk van és évente nagyjából 1500 hízót adunk el a Kométának – mondta Zsiga Zoltán, a göllei Korona Faluszövetkezet növénytermesztési szakirányítója. – Az állatok ellátásához szükséges takarmányt alapvetően cégünk termeli meg: az integrációval együtt 350 hektáron van kukoricánk, s 50 hektáron őszi árpa. 

 

Zsiga Zoltán szerint a minap bejelentett négymilliárd forintos támogatás fontos, ám az hozna érdemi változást, ha a legégetőbb ágazati problémákat sikerülne orvosolni. Rendkívül magas a takarmány ára, a kukorica tonnája csaknem 90 ezer forint, az utóbbi időben jócskán megdrágult az energia, s a bérköltségek is megnőttek. Eközben maradtak a sertés nyomott felvásárlási árai, így az új beruházások indításával kivárnak. A szakember hangsúlyozta, náluk az utóbbi 10 évben a növénytermesztés árbevétele arányaiban jóval nagyobb volt, mint az állattenyésztésé. Így a sertéspiacon tapasztalt hullámzás önmagában nem rendítette meg a vállalkozásukat, ám abban bíznak, hogy a piaci helyzet javul, s jóval kedvezőbb lesz az állattartók helyzete, mint most. 

Balogh Balázs gyékényesi egyéni vállalkozó azt mondta, két húsipari vállalkozásnak évente csaknem 5500 hízót értékesítenek. A közismert gondok – alacsony sertésfelvásárlási ár, drága takarmány és egyéb járulékos költségek, így részben az üzemanyag – következtében 2021-ben mínuszt termelt az ágazat. Ráadásul esetenként az állatok átvétele sem úgy alakul, ahogy korábban tervezték. Múlt héten például 120 helyett 40 sertést kért az egyik társaság. 

Balogh Balázs úgy érzi, nehézségek sorát élik át, ám beruházásra előbb-utóbb szükség van. Egy 144 millió forintos fejlesztést kívánnak megvalósítani, melyhez 2021-ben pályázati forrást nyertek. – A takarmánytárolón kívül napelemrendszert is ki akarunk építeni – közölte. – A tervek megvalósítására két évünk van. 

 

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint minden juttatás, amit az ágazat kap, lényeges. Ez ugyanis gyors, azonnali segítséget jelenthet a sertéskocatartóknak. Nagy István miniszter arra emlékeztetett, hogy a takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő. A nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Ennek keretében – előzetes kalkulációk alapján – kocánként 20 ezer forint egyszeri támogatást kaphatnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan alkalmazható átmeneti támogatásokra vonatkozó uniós előírások lehetőségeit felhasználva a sertéstartók. 

 

Durván elszálltak a takarmányárak 

 

– A munkabérek, a termeléshez szükséges inputanyagok és az energiaárak emelkedése messze nem olyan megterhelő, mint a takarmányárak emelkedése, ami gyakorlatilag duplázódott – mondta Tóth László, a Claessens Group kereskedelmi vezetője. – A termelési költségeink közül a takarmány ára tette ki az összes költség 65-70 százalékát. 

– A tenyészetünkből kikerülő állatok 90 százalékát belföldön értékesítjük – tájékoztatott. – Stratégiai partnerek vagyunk a Kométával. A takarmányokat a tavaly átadott takarmányüzemünkben készítjük. Az alapanyagok egy részét a cégcsoporton belül állítjuk elő, de sok helybeli kis gazdálkodótól is felvásároljuk a terményeiket. 

 

Be kellene avatkozni a túltermelésbe

 

– A rendkívüli támogatás értelemszerűen jól jön a magyar gazdáknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot – közölte egyebek mellett Tóth László, a Claessens Group kereskedelmi vezetője. – Az Agrárminisztériummal ellentétben azonban az EU sajnos elengedte a sertéstartók kezét és várja, hogy az ágazat helyzete magától rendeződjön. Véleményem szerint az EU-nak kellene komolyabban beavatkozni a jelenleg túltermelés csökkentése érdekében. Elsősorban azon tagállamokban, ahol a termelés sokszorosa az ország saját fogyasztásának. Ezenkívül nagy környezeti terhelést is jelent az ágazat, ezért véleményem szerint a termelés csökkentését ösztönző támogatásokat kellene bevezetni. 

 

 

Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában