Közfoglalkoztatás

2022.03.08. 08:57

Ezer somogyit foglalkoztatnak a közmunkában

Van, ahol mangalicát tenyésztenek, máshol fekete berkenyét termesztenek a somogyi közmunkások. Március elsejétől 1100 főnek biztosítanak munkalehetőséget a járási startmunka mintaprogramban.

Góz Lilla

Az állampusztai börtönkertből tavaly júniusban érkezett tíz szőke és tíz vörös mangalica Szenyérre, ahol a közmunkások gondozzák az állatokat. Nagy Zoltán, Szenyér polgármestere elmondta: a Magyar Falu Program segítségével megvettek egy romos házat, mögötte alakították ki a disznók helyét. A mangalicák a közmunkások termesztette kukoricán élnek. – Márciustól tizenöt helyi és egy böhönyei tud közmunkásként dolgozni, az állatok gondozása mellett 16 hektáron ter­mesztünk 16-féle növényt, a fóliasátorban paprika- és paradicsompalántákat nevelünk – mondta el a polgármester. Áprilisban kacsa, csirke és liba érkezik a településre, amelyeket a közmunkások fognak gondozni. 

Kelevízen hatodik éve fonják a kosarakat a közmunkások. Harmadik éve szinte az összes vesszőt maguk termelik meg. – Idén is sikeresen pályáztunk és tizenöt fővel tudjuk továbbvinni a programot – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina polgármester. 

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2022. évben a Belügyminisztérium a megye 7 járásában 93 települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság 133 járási startmunka mintaprogramját támogatja. A programok keretében 1100 fő részére biztosítanak munkalehetőséget a 2022. március 1. és 2023. február 28. közötti időszakban. Összesen 44 település valósít meg mezőgazdasági programot, 329 fő foglalkoztatásával. A mezőgazdasági programok keretében a konyhakerti és fóliasátras növénytermesztés, gyümölcstermesztés mellett három önkormányzatnál levendulát, homoktövist és fekete berkenyét gondoznak. Öt önkormányzat szarvasmarhát, mangalicát, kecskét és juhokat tenyészt. 

Míg a mintaprogramban 2013-ban 3921 ember dolgozott Somogyban, tavaly és idén is 1100 alá csökkent a foglalkoztatottak száma. 

 

Fotó: Lang R.

Járási startmunka mintaprogram támogatása összesen

Forrás: Somogyi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában