Próbatétel a pénztárcáknak

2022.03.31. 11:31

Kiszívja a jövedelmet a pénztárcánkból az infláció és az energiaárak

A somogyi vállalkozók közös stratégia kidolgozásán fáradoznak, ezzel a szándékkal hívott össze szerdán területi közgyűlést a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei szervezete. Az érdeklődők arra is választ kaphattak, hogy mi történhet a magyar gazdasággal a nehéznek ígérkező, következő időszakban.

Kovács Gábor

Az év elején még mindenki bizakodva várhatta az idei gazdasági fejleményeket, ám ennek a korai reménykedésnek hamar vége szakadt. Már korábban is voltak bizonyos kockázatok, mostanra azonban sötétre változott a kép, de az már világosan látszik, hogy az elkövetkező negyedévek jelentős kihívást tartogatnak a magyar gazdaság, a hazai vállalkozások és a háztartások számára. Madár István, a Portfólió vezető gazdasági elemzője tartott előadást minderről a somogyi vállalkozóknak. – Az év hátralévő részében az infláció lényegesen gyorsabb lesz, a gazdasági növekedés pedig elmarad az év elején várt hat százaléktól – mondta a gazdasági elemző. 
– Arról nincsen szó, hogy egy nagy válság köszöntene ránk, de amit most látunk az energiaárak elszabadulásától a költségvetés pozíciójában bekövetkezett változásig, az azt fogja eredményezni, hogy az idén jelentős alkalmazkodáson kell keresztülmennie a magyar gazdaságnak. Az infláció és a magasabb energiaárak kiszívják a jövedelmet a hazai gazdaságból. 

Jelentős erőfeszítéseket kell tennie a kormánynak, hogy az egyensúlyt helyreállítsa a költségvetésben, tette hozzá. Megítélése szerint a kormánynak nem könnyű a helyzete, mert a folyó fizetési mérleg romlása miatt eleve leértékelési nyomás van a forinton. Ugyanakkor a háború nagy bizonytalanságot jelent. Ha ez enyhülne, az jótékonyan hatna a forint árfolyamára, mert akkor a kockázatkedvelő befektetők újra keresnék a magyar valutát. A forint erősödése valamelyest fékezőleg hathat az infláció ellen, de azt tudni kell, hogy az energiaárak háromszorosára-ötszörösére emelkedése mellett a forint árfolyamban rejlő mozgástér jóval kisebb. A háború több területen is nagy nyomást fejt ki a magyar gazdaságra, az infláció és az energiaárak mellett az is meghatározó, hogy milyen ellátási láncok sérülnek meg a harcok miatt. Az export visszaesése a legkiszámíthatóbb, mert ebben szerencsére nem óriásiak a kitettségeink. 

Eppel János, a VOSZ elnöke elmondta: májusig szeretnének megalkotni egy ötéves stratégiát. A VOSZ tagságában hihetetlen tudás és tapasztalat halmozódott fel, de ezt idáig nem mozgósították megfelelően. A céljuk, hogy az érdekvédelem, a szolgáltatások és a vállalkozásfejlesztés terén hatékonyabbá váljanak, túlnőve az alapító Demján Sándor vízióján. 
 

Pénzt és munkaerőt egyaránt segít találni a VOSZ 

Megyénkben 585 tagja van a VOSZ-nak, és ezek a vállalkozók most nincsenek könnyű helyzetben a koronavírus-járvány és az ukrán háború miatt, mondta Csizmadia Gábor, a VOSZ Somogy megyei szervezetének elnöke. A kihívásoknak úgy igyekeznek megfelelni, hogy megújítják az országos és megyei szervezetüket, és új tagokat igyekeznek megszólítani. Az egyik fontos tevékenységüknek a Széchényi-hitelprogramokkal való együttműködést tartják, erről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a vállalkozóknak. A jelenlegi munkaerőpiacot feszítettnek és nagy kilengésekkel tarkítottnak ítélte meg a VOSZ megyei elnöke, így a szakképzett munkaerő megtalálásában is igyekeznek segíteni a vállalkozóknak. 
 

Borítókép: Lang R. illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában