Később érik minden

2022.05.23. 14:00

Csúszik a gyümölcsök betakarítása a hűvös tavasz miatt

A hűvös tavaszi időjárás következtében később kezdtek beérni a gyümölcsök. A termelők költségei nagy mértékben emelkedtek, ennek ellenére az eper eladási ára hasonló a tavalyihoz.

Góz Lilla [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Piroslik a szamóca Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában. Százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. A bakhátakon piroslik a szamóca, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között pedig szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen. Tizedik szezonjukat kezdték meg az idén, a szamócaszedés aprólékos munkáját tízen segítik. – Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, de szerencsére a minőséggel nincs gond, és a szabadtérieket sem érte fagy – mondta el az őstermelő. 

– Az epernek a napos 25-26 fok a legideálisabb – jegyezte meg Sudár Péter. – Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők, a tavalyi 1500-2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, mikor pár hét múlva a szabadföldi beindul, akkor a kereslet csökken, de azt tapasztaljuk, hogy a június 20-i szezonvégére mindent el tudunk adni – tette hozzá a mezőcsokonyai őstermelő. A szamócatermelők költségei harminc százalékkal emelkedtek erre az évre, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni. Nezdei Sándorné fóliáiban is piroslik a gyümölcs, a szomszédos őstermelő a kaposvári és szombathelyi kereskedőnek adja el szamócáját.

 

Bőséges gyümölcstermés várható 

– Másfél, két héttel később érik minden gyümölcs a hideg februári és márciusi időjárás miatt, a Rita fajtájú májusi korai cseresznyénket csak a hónap végén fogjuk szedni – mondta Kerti Norbert kiskorpádi termelő. Hozzátette: a fagy elkerülte ültetvényüket, és bíznak abban, hogy a jégesők sem fognak majd károkat okozni a gyümölcsökben. Jó szezonra számítanak a megye kajszi- és őszibarack-termelői is az idén. 
– Virágzáskor nem volt fagy, rengeteg a terméskezdemény, több fát meg kell ritkítanunk, ha nem lesz komoly aszály és a jégverés, akkor kiemelkedő minőségű és mennyiségű lesz idén a barack – mondta el Mózer Gyula hácsi őstermelő. Egy jó szezon az árakban is érződni fog, olcsóbb lehet majd a gyümölcs kilónkénti ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában