Szezonnyitó

2022.05.31. 18:19

Magyar turistákkal és sok adminisztrációval számol a balatoni vendéglátós

Az idei nyáron is gondot jelent a munkaerőhiány, valamint a megnövekedett adminisztratív terhek a vendéglátósok számára. A KISOSZ hagyományos szezonnyitó ülésén, Balatonszárszón a legfontosabb tudnivalókról tanácskoztak a szakma képviselői.

Koszorus Rita [email protected]

Illusztráció.

Fotó: Németh András

Jó nyárra számítanak a vendéglátóipari vállalkozók Somogy megyében, már csak azért is, mert véleményük szerint kevesen utaznak majd idén nyáron külföldre. 
– Számítunk arra, hogy sokan itthon fognak nyaralni a hazai turisták közül, sajnos azt tapasztalni lehet, hogy sok a lemondás a külföldiek ugyanis kevésbé tervezik nálunk az üdülésüket. A kisebb szálláshelyeken ez a tapasztalat. Arra is számítunk, hogy júliusban és augusztusban rendeződik a helyzet és egy jó nyár lesz – mondta Kertész Rezső, A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) balatonszárszói fórumán. Igaz ez a munkaerőre is – tette hozzá, – hiszen most már szinte nem is meglepő, ha azt halljuk munkaerőhiány van. De Kertész Rezső szerint ez általában júliusra megoldódik, vagy szezonális dolgozókkal, vagy családon belül megoldják a vállalkozók.

Amit viszont nem tudnak megoldani az a kötelező adatszolgáltatás, amelyet a jelenlegi információk alapján júniustól a vendéglátósoknak is végre kell hajtani a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felé. 

– Nagyon sok szenzitív adatot kérnek interneten keresztül a szolgáltatóktól hasonlóan a szálláshely kiadással foglalkozó vállalkozásokhoz. Csakhogy erre nincsenek felkészülve a balatoni vendéglátók, hiszen itt sok az olyan vállalkozó, aki 30 éve dolgozik ezen a területen már hetven éves. Számukra ismeretlen a számítógépek világa, saját bevallásuk szerint ez azt jelentené, hogy 30 éve visszamennek az időben, ami az üzlet menedzselésének hatékonyságát illeti, fogalmazott Kertész Rezső. Ráadásul viszonylag kevesen regisztráltak és nagy teher lenne számukra az adatszolgáltatás. Ezt mondta kérdésünkre Takács Tibor, a barcsi Csillag étterem tulajdonosa is. 

– Nem látom, hogy miért van erre szükség, mik azok az adatok, amelyeket fel tudnak használni mérni a turizmus és vendéglátás teljesítményét. A másik az, hogy nagy az anyagi háttere ennek, ahhoz hogy én adatot tudjak szolgáltatni, legalább 2 millió forintos beruházásra volna szükség. De kérdezem én, hogy mi van azokkal a szolgáltatókkal, akiknek a Balatonon van büféjük és azon belül négy helyen szolgálnak ki? – tette fel a költőinek tűnő kérdést Takács Tibor. 

Tájékoztatást és segítséget is kaptak a vállalkozók a fórumon. 
Forrás: Kovács Tibor


A vállalkozók azt szeretnék elérni, hogy türelmi időt kapjanak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központhoz (NTAK) való csatlakozásra, hangzott el a fórumon.

 

Idén sem maradnak el az ellenőrzések 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ( NAV) Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága, és a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi, Foglalkoztatási, valamint Fogyasztóvédelmi Főosztályának munkatársai is tájékoztatták a megjelent vállalkozókat az őket érintő legfontosabb változásokról. Elhangzott: idén is lesznek szezonális ellenőrzések, de a hatóságok részéről nem az állandó bírságolás a cél, hanem az előírások betartatása. 
A vállalkozók emellett olyan pályázati lehetőségekkel is megismerkedhettek, amelyekkel csökkenteni tudják az alkalmazottak után keletkező kiadásaikat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában