Zöldítés

2022.07.11. 10:05

A vetésváltást az ukrán háború ellenére is be kell tartani

KR

Fotó: Lang Róbert

Az orosz–ukrán háborús konfliktus nyomán esetlegesen kialakuló élelmiszer-, és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság a 2022. kérelmezési évre vonatkozóan átmeneti derogáció (hatályon kívül helyezés) lehetőségét kínálta fel a tagállamok részére. 

A könnyítés lényege, hogy a zöldítés jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatók parlag területnek vagy parlag EFA területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, mely hozzájárulhat az élelmiszer-, vagy takarmányhiány elkerüléséhez vagy megszüntetéséhez, vagy a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyep területet kaszálással, esetleg legeltetéssel hasznosítja. A könnyítés a döntés értelmében a növénytermesztés diverzifikációja, mind pedig az ökológiai jelentőségű (ún. EFA) területek kijelölési kötelezettsége tekintetében is érvényesek. 

Az érintett gazdálkodóknak az Egységes Kérelemben jelölniük kell azokat a szántóterületeket is, melyeket – a könnyítéssel élve – parlagként kérik figyelembe venni a diverzifikációban vagy parlag EFA-elemként kívánják elszámolni. 

A kormányhivatal azonban felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) vetésváltásra vonatkozó előírásait továbbra is be kell tartani, ennek kapcsán a valóságban termesztett kultúrát veszik figyelembe. 
 

A legtöbb Somogy megyei igényről már döntöttek: az ökológiai gazdálkodásra és az agrár-környezetgazdálkodásra vonatkozó kérelmeket elbírálták 

A Vidékfejlesztési Program keretében 2021 végén benyújtott Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (VP AKG 2021), valamint az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP ÖKO 2021) támogatási kérelmek elbírálását követően a kérelmezők több mint 80 százaléka március végén már kézhez vehette a támogatói döntést. 
Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy az első éves kifizetési kérelmeket az idei Egységes Kérelem keretében kell benyújtani. Abban az esetben is, ha a benyújtott támogatási kérelemre még nem született támogatói döntés, vagy a támogatói döntés kapcsán kifogást emeltek. 
Az Egységes kérelem benyújtásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei falugazdászai nyújtanak segítséget. Kérdések esetén az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály munkatársai is állnak a Tisztelt Ügyfelek rendelkezésére. 

Fotóillusztráció: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában