Dráguló utánpótlás

2022.09.14. 08:56

Két év alatt nyolcszorosára drágult a műtrágya, sok gazda hitelből vásárol

Több helyen végeztek már a napraforgó betakarításával és már kezdik az őszi talaj-előkészítést, amelyhez szükség van műtrágyára. Vagyis csak volna, mert egyes kereskedőknél hiány van belőle, akiknél pedig van, ott tonnáját 400 ezer forint felett adják, ráadásul további drágulásra kell még számítani.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Átlagosan 6,6 tonna búzát takarított be hektáronként a Magyaratádi Barátság Szövetkezet. A napokban végeztek a napraforgóval is, hektáronként 3,6 tonna terményt arattak le. Még a kukorica van vissza és már kezdik az őszi talaj-előkészítést. – Árpát vetünk, szerencsére van még műtrágyánk, tonnáját 400 ezer forintért szereztük be – mondta Lackovics Sándor, a szövetkezet elnöke. – Most beszerezhető a pétisó, de folyamatosan nő az ára, közben pedig a termények felvásárlási ára csökken. 

– 8,6-os volt a napraforgó nedvességtartalma, nagy többletköltséggel jár a szárítása, emiatt csak a napokban állunk neki a betakarításának – mondta Udvaros Zoltán, látrányi gazdálkodó. Gyenge a termésátlag a Balaton térségében, az aszály miatt nagy a kiesés. Ősszel rozsot, tritikálét és búzát fognak vetni. – 407 ezer forintért vettük a műtrágya tonnáját, ez őrületes költség. Sok gazda hitelből vásárol be. Nekünk is kellene még, de inkább olyan növényeket vetünk, amelyeknek kevesebb a pétisóigénye. Csökkentjük a kukorica és a napraforgó vetésterületét – mondta a gazdálkodó. 

– Nem lehet szerves trágyával kiváltani a műtrágyát – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – Szükség van a foszforra és káliumra, különben a jövő évi termés jelentősen csökken. A modern szántóföldi növényfajták igénylik a tápanyagot.
 

Kell a drága is 

Két év alatt nyolcszorosára drágult a műtrágya. Tavasszal még tonnáját 250 ezer forintért adták, most 400 ezer fölé emelkedett az ára. – Ahogy megrendeltük, rögtön meg is van a gazdája – mondta Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem könnyű hozzájutni a műtrágyához. A svájci cégcsoportjukhoz tartozó marosvásárhelyi műtárgyagyár a magas gázárak miatt hónapok óta nem működik. 

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában