Rezsiköltség

2022.10.23. 11:05

Béremeléssel, vagy tűzifával segíti dolgozóit több somogyi vállalkozás

A megnövekedett rezsiköltségek és a magas infláció miatt több somogyi vállalkozás béremeléssel, egyszeri anyagi támogatással, némely esetben tűzifával segíti dolgozóit. Átlagosan húsz százalékkal többet vihetnek haza a fizikai és szellemi foglalkoztatottak az év utolsó hónapjaiban.

Góz Lilla

Kalodában tűzifa sorakozik egy balatonfenyvesi vállalat telepén. A vezetőség úgy döntött, hogy minden dolgozójuk kap a hasított keményfából. A saját erdőből származó tüzelő mellett az év utolsó három hónapjában húszezer forint rezsitámogatást utalnak a dolgozóknak. 

– Fontos, hogy ezekben a nehéz időkben is a dolgozóink mögött álljunk, és segítsük őket – mondta el lapunknak Oliver Hahnenkamm, a Hubertus Bt. cégvezetője. 

Több somogyi vállalat is úgy döntött, hogy valamilyen juttatással segíti dolgozóit. A marcali Ziehl-Abegg Kft. az idén kétszer emelt a dolgozóinak bért. – Év elején és júliusban emeltük a fizetéseket, a fizikai dolgozók 20 százalékkal, a szellemi foglalkoztatottak 17 százalékkal többet vihetnek haza – emelte ki Csizmazia Balázs, személyzeti vezető. Döntésüket a magas inflációval indokolta. 

Szeptemberben jelentette be a Kaposvári Villamossági Gyár vezetése, hogy egyszeri, 100 millió forint értékben rezsibónuszt fizet dolgozóinak. Az elszabaduló árak miatt döntöttek így. A döntés értelmében a betanított munkások bruttó 200 ezer forintot kapnak, a szakmunkások bruttó 260 ezer forintot, míg pozíciótól függetlenül a többi alkalmazott bruttó 300 ezer forintot. Emellett év elején átlag 19,5 százalékkal emeltek fizetést, az infláció miatt júliustól további 8 százalékos béremelést adtak a dolgozóknak. 

A kaposvári cukorgyár szeptember utolsó napján közölte, hogy állandó munkavállalói októbertől 10 százalékos béremelést kapnak, így ebben az évben 21 százalékkal több lesz a fizetésük. Kovács Gergely, a kaposvári cukorgyár kereskedelmi és marketingigazgatója kiemelte: szeretnék megőrizni a bérek versenyképességét és támogatni az infláció okozta megélhetési költségek fedezésében a munkavállalóikat. 

Jutalom, 13. havi bér és 21 fok 

– Mind a 370 dolgozónknak idén kétszer, januárban és szeptemberben emeltük a bérét, így 25 százalékkal többet vihetnek haza – mondta el Gazdag Viktória, a Fusetech HR-vezetője. Hozzátette: a béremelés mellett idén is év végi jutalmat, valamint karácsonyi ajándékot is kapnak dolgozóik, és a 13. havi fizetést pedig januárban utalják. Megjegyezte, megfelelő körülményeket biztosítanak alkalmazottaiknak, az üzemben 21 fokra állították a fűtést, így nem fáznak dolgozóik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában