MTÜ

2023.01.01. 19:00

A turizmusban dolgozók is igényelhetnek támogatást

A kormány a korábbi hat pontos intézkedéscsomagja után most újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust. December 23-tól már a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslata alapján a kormány a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről döntött, így a támogatásra mintegy 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. 
A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január és március közötti időszakra vonatkozó, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. 
Ezt önállóan vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik. Fontos kritérium ugyanakkor az is, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb tíz százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest. 
Kiemelték azt is, hogy a szektort érintő ismételt intézkedéscsomag jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, a munkaerő megtartásához. 
A kormány az MTÜ javaslatai alapján korábban, még novemberben egy harmincmilliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el, az intézkedések közel százezer kis- és középvállalkozó működését támogatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában