Orosz süzemanyag-embargó

2023.02.08. 09:00

Nem maradnak üzemanyag nélkül a benzinkutak

Néhány kivétellel tilos orosz olajból előállított termékeket forgalmazni az Európai Unióban február 5-től.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Az oroszországi üzemanyag-embargó miatt azonban nem kell ellátási problémára számítani a hazai benzinkutakon. Ezt erősítették meg lapunknak a megkérdezett somogyi benzinkutasok és Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu tulajdonosa egyaránt. Utóbbi kiemelte: az átalakulást a nagykereskedők és a finomítók megoldják majd. 

– Már hónapokkal ezelőtt tudtuk, ezért fel lehetett készülni az embargóra – hangsúlyozta Bujdos Eszter. – Van, aki egyébként már teljesen átállt, és egyáltalán nem használ már fel orosz olajat. Helyette észak-európait, norvégot vásárol, de a kazah, az a­zeri és az arab olaj is népszerű. Utóbbi egyébként sokaknak a legnagyobb mennyiségben elérhető megoldás lehet. Magyarország is az arab vonalat próbálja erősíteni, hiszen az Adria-kőolajvezetéken tud hozzánk eljutni az arab olaj. Lehetne vásárolni alapanyagot Amerikából is, de a magas behozatali költség miatt az nem érné meg – mondta a Holtankoljak.hu tulajdonosa. 

Bujdos Eszter arról is beszélt, elképzelhető, hogy a nyugat-európai országokban komoly „felszívó erő” alakul ki az alternatív, más országokból származó olajok és késztermékek iránt, ezért időszakosan lehet áremelkedés. A mostani embargó hatása azonban egyáltalán nem látszik az árakon, sőt szerdától jelentősen csökken majd az üzemanyagok ára. 

A Holtankoljak.hu adatai szerint mától a gázolajért 25 forinttal, a 95-ös benzinért pedig tízzel kell majd kevesebbet fizetni. Előbbi literenként 643, utóbbi 612 forintra mérséklődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában