Takarékosság

2023.02.04. 11:52

Milliókat spóroltak meg a Kapos Atlasnál

Túl a tél kétharmadán már látszik, hogy a Kapos Atlas Kft. szigorú takarékossági előírásai várakozáson felüli eredményt hoztak.

Harsányi Miklós

Fotó: Illusztráció!

Több mint 40 millió forintot spóroltak a villamosenergia-felhasználással, a gáznál nagyjából 20 millió forintot. S a kaposváriak legújabb, csaknem 800 millió forintos energiahatékonysági fejlesztése 2023-ban zöld jelzést kapott a német anyavállalattól. – Most már látszik, hogy eredményes a takarékossági programunk – mondta Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezetője. – Az utóbbi időben lecseréltük a gázkazánokat, áttértünk a hétfőtől péntekig tartó munkarendre és szombatonként már nem fűtjük fel a csarnokot. 
A társaságnál kiszámolták: cégük korábban hét hónap alatt annyi gázt fogyasztott, mint nagyjából 260 magyar átlagos háztartás. Tavaly júliustól januárig viszont nagyjából akkora mennyiséget használtak fel, mint 131 család. S bár sok mindent megtettek, hogy minél inkább leszorítsák a rezsiköltségeket, így is tetemes összeget utalnak a szolgáltatóknak. Még 2021-ben áramra és gázdíjra nagyjából 145 millió forintot fordítottak, addig 2022-ben közel 260 millió forintot utaltak. Télen eddig december 13-án használták fel a legnagyobb mennyiséget gázból. Horváth Árpád azt mondta: munkatársai megértették, hogy spórolni kell az energiával. – A kollégák mindenre odafigyelnek, így azonnal becsukják az ajtót, ha kimennek a csarnokból az udvarra – hangsúlyozta. – A világítást lekapcsolják, s a gépek sem üzemelnek feleslegesen, nincs üresjárat. A takarékosságot folytatjuk, összeállítottuk a 2025-ig szóló tervünket. 
 

Napelem és szigetelés a gyáron 

– Hat csarnokunk van, és ezek közül a négy legnagyobbat kívülről leszigeteljük, a felújítás több ezer négyzetméternyi felületet érint – mondta el lapunknak Horváth Árpád. – Emellett a hagyományos világítótestek helyett LED-re cserélünk mindent, a gyártósornál és a folyósokon egyaránt. 
Az ügyvezető azt is elmondta: terveik szerint 2025 első negyedév végéig napelemparkot is létrehoznak, ami a cég áramszükségletének 25 százalékát fedezi. Horváth Árpád kiemelte: a német anyavállalatuk az idén jóváhagyta a csaknem 800 millió forint értékű fejlesztéssorozatot. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában