Jönnek a talaj menti fagyok

2023.03.28. 09:00

Gyertyákkal óvják éjjel a törékeny barackfavirágot a somogyi gazdák

Talaj menti fagyok várhatóak kedd és szerda hajnalban. Teljes virágzásban vannak a kajszibarackfák. Lombtrágyával, vízpermetezéssel, paraffingyertyákkal és fátyolfóliákkal próbálják védeni a növényeket a somogyi gazdák.

Góz Lilla

A virágba borult fákat óvják a gazdák.

Fotó: Németh Levente

Már be vannak készítve a paraffingyertyák és a szalmabálák Balatonvilágos környékén a barackültetvényeken. – Szerencsére tavaly nem kellett sokat védekezni, így azt a készletet használjuk, valamint bálákat égetünk még a harminc hektáros ültetvényünk tizenhárom hektáros területén – mondta el Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. kertvezetője. 

A paraffingyertyákkal mínusz öt fokig tudják megvédeni az ültetvényt, amely két hete már virágzik. – Fátyolfóliákat tettünk ki, de szerencsére az eper még nem virágzik, így bízunk benne, hogy a fagy nem fogja a palántákat károsítani – mondta el Nezdei Sándorné csökölyi termelő. Hozzátette: a februári szélvihar megtépázta a fóliákat, amelyeket nem mindenhol tudtak pótolni. 

– Az átlagoshoz képest szerencsés helyzetben vagyunk az ültetvény fekvése miatt, a völgyekben tapasztalható inkább fagyhatás, a dombtetőn kevésbé érzékeljük – mondta el Gara Miklós, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: a kajszibarackfájuk többsége elvirágzott már, nem túl jók a kilátások, de bíznak benne, hogy nem lesz komoly terméskiesés náluk. 
– Az agráriumnak két nagy ellensége van, az aszály és fagy – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – A következő napokban mínusz 4-5 fokos hideg várható hajnalban, jelenleg teljes virágzásban vannak a kajszibarack- és őszibarackfák. Mínusz öt fok már károsítja a virágot, ami terméskieséshez vezet. – Füstölni nem nagyon lehet a szél miatt, csak az éjjeli vízzel permetezés segíthet, a vékony jéghártya ugyanis elvonja a hideget a növénytől, ezáltal nem fagynak el a sejtek – emelte ki Tóth István. 
 

Kapható fagyvédő permetszer

Tóth Istvántól megtudtuk, létezik egy olyan készítmény, amely segíthet a fagykár megakadályozásában. 
– Ez a Damisol család levél­trágyája és az egyik kaposvári gazdaboltban is kapható – hívta fel a figyelmet a szakember. – Bór és a borostyánkősav hatóanyagokat tartalmaz, fél decit kell 10 liter vízbe keverni, és a fagy előtt 10-12 órával kell permetezni a virágzó növényre. Hozzátette: ez a készítmény csonthéjasok esetében mínusz 4 fokig, almafák esetében mínusz 5 fokig ad védettséget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában