Teltházas hosszúhétvége

2023.05.05. 09:42

Jól indult a május a hazai turizmusnak

A május elsejei hosszúhétvégén közel 200 ezer turista 362 ezer vendégéjszakát töltött hazai szálláshelyeken, közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

K.R.

Sok turista érkezett a fővárosba Ferenc pápa látogatására.

Fotó: Pozsgai Ákos

A legutóbbi hosszúhétévge napjai 7 milliárd forintos bevétellel zárultak. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az idei május elsejei hosszú hétvégén a belföldi vendégek adták az összes vendégéjszaka 52 százalékát. Honfitársaink 187 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, a külföldi turisták is csak alig kevesebbet, 175 ezer éjszakát.

A vendégek mintegy harmada Budapestre érkezett, közülük sokakat a pápalátogatás vonzott a fővárosba, ahogyan külföldi turisták is érkeztek szép számmal a Szentatya látogatásának hírére. A szálláshelytípusokat tekintve a szállodák mellett a magán- és egyéb szálláshelyeket választották a legtöbben. A háromnapos első májusi hétvégén a turisták 7 milliárd forintot hagytak a szálláshelyeken, ebből 260 milliót SZÉP Kártyával fizettek.

Hozzátették: az NTAK adatokból az látszik, hogy ígéretes lesz a május is. Míg egész áprilisban 2,8 millió vendégéjszaka valósult meg, erre a hónapra már most 2,1 millió éjszakára érkezett foglalás. Kiemelkedő az érdeklődés a pünkösdi hosszú hétvége iránt is, erre az időszakra már most csaknem dupla annyi éjszakát foglaltak le a vendégek (230 ezer), mint tavaly ilyenkor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában