Eltiltás

2023.05.06. 07:00

Somogyban sokat javult a cégvezetői fegyelem

Három év után ismét nőtt a cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma. 2022-ben 60 százalékkal lettek többen, valamivel 30 ezer alatt van a számuk jelenleg. Somogyban az eltiltottak aránya az összes cégvezetőhöz – tulajdonos vagy cégjegyzésre jogosult – képest 2021-ben 4,67 százalék volt, 2022-ben 2,59 százalék.

Harsányi Miklós

Fotó: Illusztráció!

– Az előző évtized második felében több éven keresztül 12–13 ezer között mozgott évenként az újonnan eltiltott cégvezetők száma, amihez képest az elmúlt évek adatai a normalizálódás irányába mutattak Magyarországon – derült ki az Opten tájékoztatójából. – Míg 2021 során csupán 4076 eltiltást tettek közzé, 2022-re ez az érték már 6655-re ugrott fel. Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a somogyi eltiltottak aránya nem tekinthető túlságosan soknak, pláne, hogy az előző évhez képest is csökkent a számuk. Úgy tűnik, hogy Somogy vármegyében javult a cégvezetői fegyelem. Hangsúlyozta: az utóbbi időben több olyan jogszabályról született döntés, amely még inkább felelősségteljes hozzáállásra ösztönzi a cégvezetőket. 

– Akik bűncselekményt követnek el, s amíg az ítélet hatálya alatt állnak, akár 2–3 évig sem vezethetnek céget – emelte ki. – A súlyosabb esetek közé tartozik az is, ha valaki évekig nem ad be mérleget vagy adóbevallást a vállalkozásáról, illetve az alapvető tájékoztatási kötelezettségeket nem teljesítik. 

Gulyás Árpád szerint akik trükközni próbálnak, azok minden bizonnyal előbb-utóbb lebuknak, s a tetemes bírságon felül egyéb következményei is lehetnek az eljárásnak. 
A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke azt mondta: az üzleti élet alapja a bizalom. Ha szerződéskötés előtt az új partner cégről nem áll rendelkezése elegendő nyilvános információ, akkor a rutinos vállalkozók egy része feltehetően elgondolkodik, hogy egyáltalán érdemes-e leülni tárgyalni a kiszemelt új vállalkozás képviselőjével. Az ügyvezető személye vagy az igazgatóság összetételén kívül a tevékenységi kör, s a főbb gazdasági adatok egyaránt fontosak lehetnek az üzleti megbeszélés előtt, s alapvető segítséget jelenthetnek a közhiteles nyilvántartások a cégvezetőknek. 

Három év után most ismét nőtt az eltiltottak száma 

– A jövőre nézve továbbra is az eltiltottak számának csökkenésére lehet számítani, függetlenül az esetlegesen növekvő új eltiltások számától – közölte az Opten. – Egyrészt azért várható ez, mert folyamatosan járnak majd le a 2017–2018 között kiszabott tömeges, ötéves eltiltások, másrészt a 2019-től érvényben lévő új szabályok hatásai érvényesülnek jelenleg, azaz az enyhébb esetekért rövidebb eltiltások járnak.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában