Kiskerti kisokos

2023.07.01. 15:44

A meleg és a párás idő sokat árt a gyümölcsnek

Foltosodás jelent meg a szilván, és mielőtt beérne a gyümölcs, tönkremegy.

Góz Lilla

Illusztráció

Fotó: Penovác Károly

Több olvasónk jelezte, hogy gyümölcsfáikat hiába permetezték, megjelent rajta betegség. – A tünetek alapján moníliával állhatunk szemben, több gombaölő szerrel permetezhetünk, amely hatásos lehet, de vannak olyan fajták, amelyek különösen érzékenyek a gomba okozta megbetegedésekre – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. 

Kiemelte: érdemes a növényvédelmi szakboltokba elvinni egy termést, vagy egy ágat, hogy az ott dolgozó szakemberek a betegség megállításához szükséges készítményt tudjanak javasolni. – A napok óta tartó tikkasztó melegben éjszaka van harmat és ez kedvez a lisztharmat, peronoszpóra terjedésének és védekezni kell a gombabetegségek ellen – jegyezte meg Tóth István. 

Hozzátette: a paradicsomot rézzel permetezni kell már most, hogy megvédjük a növényt a paradicsomvésztől, továbbá erre a párás időre különösen érzékeny a szőlő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában