Bérharc

2023.07.17. 17:30

Évközi minimálbér-emelés helyett egyszeri juttatással ellensúlyoznák a magas inflációt

Évközi minimálbér-emelést szorgalmaznak a szakszervezetek, a jelenlegi tárgyalásoknak a Versenyszféra Konzultációs Fóruma (VKF) ad helyet, ahol a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek ülnek egy asztalhoz.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Az esztendő közben is érdemes lenne hozzányúlni a minimálbérhez, hogy az inflációt ellensúlyozzák, ezt az álláspontot képviselik a szakszervezetek. A munkaadók elzárkóznak a javaslattól azzal, hogy ez a hatékonyság és a termelékenység rovására menne, a kormány még nem lépett. A felek abban értettek egyet, hogyha év közben nem nő a minimálbér, akkor a munkaadók az év során fizessenek egyszeri juttatást bármilyen címen, ami ellensúlyozza az inflációt. Ez elöl a megoldás elől többnyire nem zárkóznak el az érintettek. 
– Az év elején úgy álltunk fel vármegyei középszinten a tárgyalóasztaltól, ha nem csitul az infláció, akkor újra felvesszük a tárgyalások fonalát – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) somogyi vezetője. – A vállalati menedzsment érti a másik oldal problémáit, és sehol sem utasítják el az újratárgyalásokat. 
Az év elején a szakszervezetek bruttó 20 százalékos béremelést kértek, ebből értek el 12–16 százalék közötti eredményt. Néhol közben sikerült emelni a cafetéria és a bejárási hozzájárulás összegén is. Néhány helyen újra elindították az évközi bértárgyalásokat, ennek köszönhetően a hulladékszállításnál még plusz 8 százalékos emelésben állapodtak meg. 

– Több helyen is azzal ülünk le, hogy jó lenne az év eleji emelést 20 százalékra feltornászni – folytatta a somogyi szakszervezeti vezető. – A munkaadók az első beszélgetések után általában visszavonulnak, és törik a fejüket, miként emelhetnék a dolgozóik jövedelmét úgy, hogy nekik kevésbé fájjon. Elutasításban nem volt részünk, együttes gondolkodás folyik, hogyan lehetne javítani a helyzeten. 

Az évközi bértárgyalásoknak köszönhetően a hulladékszállításnál plusz 8 százalékot emeltek.


A munkaadók engedékenységét erősíti a munkaerőhiány, ami Somogyban sok területen továbbra is érezhető, fejtette ki Svajda József. – Az élelmiszeripari, édesipari cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, bár vannak jelentkezők, de kevés az, aki ott is marad és megfelel a követelményeknek – tette hozzá. – Jellemzően minden vállalat arra törekszik, hogy a lehető legtöbb dolgozóját megtartsa. Több helyen fizetnek ennek érdekében jelenléti díjat, prémiumot, jutalmat. Kifizetik a törzsgárdatagságot, ami most most már nem öt, hanem három év után járhat. – Somogyban találkoztunk olyan munkahellyel is, ahol lojalitási pénz címén növelték a dolgozók jövedelmét, vagyis az a szakember, aki két évre elkötelezve magát aláírt, rögtön kapott plusz egyhavi munkabért – mondta Svajda József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában