Törekvés

2023.07.25. 19:32

Hungarikum lehet a somogyi hársméz

A vármegyei önkormányzat közösségi oldalán számolt be Biró Norbert, közgyűlési elnök arról, hogy kezdeményezik a somogyi hársméz hungarikummá nyilvánítását.

Koszorus Rita

Illusztráció

Fotó: kostasgr

A vármegyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: bőséggel kaptunk világszínvonalú értéket a természettől itt, Somogyban. Ezek közül is kiemelkedik a zselici hársméz, mely országosan is különleges fajtaméz. Hozzátette: a hárs nektár olyan hagyományos, régi termék, ami megérdemli a figyelmet szélesebb körben is. Ezért is támogatja Biró Norbert a Zselici Méhész Egyesület kezdeményezését; az elnök dr. Nagy István agrárminiszternek küldött levelében hívja fel a tárcavezető figyelmét, hogy ne csak a Magyar Értékek Tárába, hanem a Hungarikumok közé is bekerülhessen a somogyi hársméz. 

Jobbra Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke, balra Biró Norbet, a vármegyei közgyűlés elnöke.
Forrás: Facebook

A Zselic kedvező földrajzi adottságai lehetővé teszik a hársméz gyűjtését a vidéken, amely egyedülálló nektár nem csak hazánkban, de Európában is. A hársméz különösen egészséges, hiszen nyugtató hatású, meghűléses betegségekre, görcsoldásra és álmatlanság ellen is hatásos. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják, de ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Kolin tartalma pedig segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben. 

Tavaly somogyi lett az év legjobb hársméze, amelyről itt írtunk! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában